Haatdragende reacties op Russische twitteraar over het leven met hiv

Na een interview over zijn Twitterberichten gericht op het leven met hiv in Rusland, krijgt Ilya Bronsky een overvloed aan haatdragende reacties online. Wanneer zijn adres door een anoniem account wordt gepost, leidt dit uiteindelijk tot een gewelddadige aanval. Dit meldde HRW afgelopen maandag.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De 29-jarige Ilya Bronsky is een populaire Russische Twitteraar. In 2019 testte hij positief op hiv. Vanaf dat moment trachtte hij met zijn tweets andere Russen gerust te stellen en bovenal te informeren met feitelijk correcte content. In Rusland leven ruim één miljoen mensen met hiv. Bronsky’s tweets over het leven met hiv bereiken duizenden.  

In maart gaf de Rus een interview aan TJournal, een populair online mediakanaal. Hij wijdde hier uit over zijn medicatie en de steun van zijn partner en vrienden. Bronsky gaf aan hoe belangrijk het open gesprek is voor het wegnemen van vooroordelen omtrent hiv. “Dankzij degenen die over de hiv-infectie spreken, zullen de mythen dood en begraven worden. Steeds meer mensen zullen betrouwbare informatie hebben.” Zei hij.

Na het interview kreeg Bronsky een stortvloed aan online haat. Ze waarschuwden hem zijn “kop te houden” als hij niet “in de goot wilde belanden”. Deze berichten leken Bronsky onschuldig, totdat een anoniem account zijn adres postte. Op 1 april 2021 deed de Rus aangifte bij de St. Petersburg politie, maar werd genegeerd.

Op 3 april liep Bronsky op een binnenplaats waar een iemand hem naschreeuwde. “Aids-verspreidende flikker!” Toen Bronsky om wilde draaien werd hij hard in zijn gezicht geslagen. “Mijn neus bloedde hevig, terwijl de man rustig wegliep.” De Rus had een gebroken neus en werd na aangifte te willen doen amper geholpen door de politie. “Ze namen het aangifteformulier mee, maar hebben me niet eens ondervraagd. Op 7 april belde er een agent om te vertellen dat ze niets meer voor me kunnen doen.”

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Tags

Aanbevolen artikelen