Groep mannen steekt Amerikaanse trans vrouw neer en snijdt keel door

Een trans vrouw in Los Angeles (Californië) is zondagavond gewelddadig aangevallen terwijl ze op een bankje in een park zat. Een groep mannen benaderde haar en liet weten dat ze geen “gays” in het park wilden zien. Het slachtoffer, de 42-jarige Daniela Hernandez, werd neergestoken, waarna haar keel werd doorgesneden.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Dat meldt de Los Angeles Times. Het slachtoffer ligt in het ziekenhuis en is herstellende.

De aanval vond rond half 10 ’s avonds plaats. TransLatina Coalition, de liefdadigheidsinstelling waarvoor Hernandez vrijwilligerswerk deed, reageert geschokt. “We weten niet precies waarom [ze is aangevallen], maar we weten wel dat het is omdat ze trans is,” aldus Bamby Salcedo, de voorzitter van de organisatie. De groep mannen zouden homofobe uitdrukkingen hebben gebruikt.  

Afgelopen maandag vond er een kleine demonstratie plaats om gerechtigheid te vragen voor de aanval op Hernandez. “Ze is ooit uit El Salvador gevlucht om te ontsnappen aan het geweld,” licht Salcedo toe, “en dan wordt ze in de VS bijna vermoord.”

De burgemeester van West Hollywood, waar het park ligt, was ook aanwezig op de demonstratie en benadrukte dat ze bezig is met een campagne om aandacht te vragen voor “transfobie in de maatschappij”.  Ze wilde graag benadrukken dat het park een veilige plaats moet kunnen zijn voor iedereen. “Als we bezorgd zijn over de publieke veiligheid, moeten we bezorgd zijn over de veiligheid van iedereen.”

De politie zegt dat ze “duidelijke aanwijzingen” hebben over de daders. Er is nog niemand opgepakt.

Trans personen in de Verenigde Staten hebben vaak te maken met geweld, wat slachtoffers maar al te vaak het leven kost. Dit jaar zijn er al zeker 28 trans personen om het leven gekomen, maar hoogstwaarschijnlijk ligt het aantal hoger, doordat de politie slachtoffers vaak registreert met het verkeerde geslacht (het zogeheten misgenderen).

“Je sociale status doet er niet toe,” ligt Salcedo de situatie van trans personen in Amerika toe, “als je zichtbaar een trans vrouw bent, en dan met name een trans vrouw van kleur, heb je een veel grotere kans om met geweld te maken te krijgen”

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen