George Clooney blijft Brunei boycotten

Het kleine zuidoosten van het Aziatische koninkrijk - dat een streng sharia-wetboek volgt - veroorzaakte vorige maand internationale opschudding toen het de doodstrafwet introduceerde voor homoseksuele mannen doormiddel van steniging.

Na het nieuws van de wet riepen vele beroemdheden waaronder George Clooney , Ellen Degeneres en Sir Elton John op tot het boycotten van Brunei. Maar gisteren (6 mei) onthulde de sultan van Brunei - na wereldwijde druk - dat het land de doodstraf voor homoseks niet meer zal gebruiken.
 
Hoewel dit geweldig nieuws is voor LGBTQ-burgers in Brunei, heeft Clooney in een verklaring gezegd niet terug te vallen en druk te blijven zetten. Clooney schreef in een verklaring aan Deadline: "Dit is een enorme stap voorwaarts na een enorme sprong achteruit. Het belooft dat de burgers van Brunei niet geëxecuteerd zullen worden omdat ze homo zijn. Het stuurt ook een zeer cruciale boodschap naar landen als Indonesië en Maleisië dat er een prijs aan hangt als je deze wetten uit wilt voeren. De prijs is niet dat mensen hun hotels boycotten. De prijs is dat bedrijven en grote banken geen zaken met deze landen gaan doen. De financiële aanpassing hebben een enorme impact gehad. Dat gezegd hebbende, is de wet om hun burgers te stenigen nog steeds van kracht. Dit betekent dat zodra de druk wegsterft, ze gewoon het proces van uitvoeren van executies kunnen starten. Dus met betrekking tot de boycot moet iedereen doen wat hij denkt dat correct is, voor mijn familie en mij kunnen we gewoon niet weglopen totdat deze draconische wet niet langer in de boeken staat."
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen