Florida: nieuwe wet om genitaliën van trans kinderen te controleren

In de Amerikaanse staat Florida wordt een wet behandeld, waarbij de genitaliën van transgender kinderen mogen worden gecontroleerd. De indringende maatregel moet voorkomen dat trans meisjes meedoen aan meisjessportwedstrijden.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De wet, HB 1475, wordt door LGBT+-activisten met afschuw bekeken. Om ervoor te zorgen dat transgender meisjes niet mee mogen doen met sportwedstrijden van de gender waarmee zij zich identificeren, mogen scholen of organisatoren de genitaliën controleren.  Dit moet gebeuren door een ondertekend formulier van de persoonlijke arts van de leerling. 

Die arts moet het “biologische geslacht” vaststellen door de “voortplantingsanatomie”, “genetische opbouw” en de “endogeen geproduceerde testosteronniveaus” te inspecteren.

De wet is door het Huis van Afgevaardigden aangenomen en moet nog door de Senaat van de staat worden goedgekeurd.

Volgens de Amerikaanse Civil Liberties Union (ACLU) zorgt de wet ervoor dat trans kinderen “politieke pionnen” worden. Het zou daarnaast discriminatie in de hand werken. Republikeinen verdedigen volgens de Tampa Bay Times de wet met het argument dat deze is gebaseerd op “wetenschappelijk bewijs over de verschillen tussen mannen en vrouwen”.

Deelname van trans personen aan sport is in de VS al geruime tijd een heet politiek hangijzer. De staat Idaho kwam vorig jaar met een soortgelijk voorstel.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen