Filmpje van Ierse homoseksuele tiener die in elkaar geslagen wordt gaat viraal

In Ierland gaat een video viraal van een tiener die door een groep schoolgenoten in elkaar geslagen wordt vanwege zijn seksuele geaardheid. De politie gaat ervan uit dat er sprake is van een haatmisdrijf. De Ierse premier Leo Varadkar, zelf homoseksueel, heeft zijn afschuw over het incident uitgesproken.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

[Let op, gevoelige inhoud: homofoob geweld]

Op het filmpje is te zien hoe het slachtoffer omsingeld wordt door een groep medeleerlingen in sportkleding van hun school. Uit het niets deelt één van hen een klap uit aan de jongen, waarna zeker vijf anderen meedoen aan de mishandeling. Het slachtoffer wordt geslagen, getrapt, tot hij uiteindelijk op de grond valt. Ook dan gaat het geweld nog door. De persoon die de mishandeling filmt roept aanmoedigend "kom op gasten!".

Het incident vond plaats in Navan, een plaats met zo'n 30.000 inwoners ten noordwesten van hoofdstad Dublin. Een politiewoordvoerder laat aan Ierse media weten dat de jongen met gebroken tanden en verwondingen aan zijn gezicht naar het ziekenhuis is gebracht om behandeld te worden.

Een familielid laat aan PinkNews weten dat de pesterijen vanwege zijn geaardheid al jarenlang plaatsvinden. Volgens het familielid was de aanval op de jongen dan ook bewust voorbereid. De politie onderzoekt het voorval en gaat uit van een haatmisdrijf. Drie verdachten zijn inmiddels opgepakt.

Ook in de politiek doet de aanval veel stof opwaaien. De Ierse premier Leo Varadkar zegt in een verklaring "geschokt" te zijn aangezien de aanval werd gepleegd "voornamelijk omdat [het slachtoffer] anders is".

"En wat nog erger is," zegt de premier, "is dat mensen de behoefte voelden om het te filmen, en dan online te zetten. Er is een bepaald type persoon voor nodig om foto's en video's van mensen te plaatsen met als doel ze te vernederen. Een bijzonder smerig type persoon doet dat soort dingen." Ook hekelt de premier de omstanders, die nauwelijks ingrepen. "Het was bijzonder moeilijk om naar te kijken."

Hoewel de video nog steeds verspreid wordt op sociale media roept de familie, de minister van Onderwijs en de politie op om te stoppen met deze te delen.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen