Europees Hof: alle EU-lidstaten moeten rechten getrouwde homoparen erkennen

outtv, gay, europeef hof, adrian coman, roemenie, homorechten
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel
De uitspraak van het Hof komt na een rechtszaak die was gestart in Roemenië. De Roemeense Adrian Coman, die in België was getrouwd met zijn Amerikaanse man Clai Hamilton, wilde terugverwijzen naar zijn land van herkomst. Hij mocht terug Roemenië in, maar zijn echtgenoot moest buiten blijven. Boekarest erkende hem namelijk niet als wettig partner, dus hij mocht niet in Roemenië wonen en werken.

Coman liet het hier niet bij zitten en bracht de zaak naar het Grondwettelijk Hof in Boekarest, die het vervolgens doorspeelde aan het Europese Hof van Justitie. De Roemeen werd door de rechter in zijn gelijk gesteld. Die zei dat geen enkel land een Unieburger mag beletten zijn recht van vrij verblijf uit te oefenen door zijn echtgenoot van hetzelfde geslacht, die derdelander is, een afgeleid verblijfsrecht op hun grondgebied te weigeren. De rechter zei ook dat lidstaten niet gedwongen kunnen worden om het homohuwelijk in te voeren, maar dat ze homo’s die ergens anders zijn getrouwd niet mogen discrimineren.

Europarlementariër Sophie in ’t Veld van D66 is erg blij met de uitspraak. “Dit is een ongelooflijke uitspraak,” zegt zij tegen De Volkskrant. “Het is een mijlpaal en een grote overwinning voor regenboogfamilies in heel Europa.” Ze vind het goed dat de laatste zes landen in Europa die niet achterste homohuwelijk staan, Letland, Litouwen, Polen, Slowakije, Bulgarije en Roemenië, zich nu aan deze uitspraak moeten aanpassen. “Zij zullen zich allemaal naar het oordeel van het Hof moeten schikken. Je ziet dat de Europese Unie meer is dan alleen een goed werkende markt. Het is ook een waardegemeenschap,” aldus de Europarlementariër.
 
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen