Duizenden Turken demonstreren in Istanboel tegen LGBT+’ers

Pride werd er afgelopen zomer verboden, maar een anti-LGBT+-demonstratie mocht in Istanboel wel doorgaan. De organisatie kreeg duizenden sympathisanten op de been om te eisen dat LGBT+-organisaties verboden worden.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Met borden als “bescherm je familie en je generatie”, “zeg nee tegen een maatschappij zonder gender” en “vader + moeder + baby = gezin” liepen de demonstranten zondag door Istanboel, meldt EuroNews. Eén van de sprekers tijdens de demonstratie eiste een verbod op LGBT+-propaganda, zoals in Rusland. Andere sprekers beschuldigden LGBT+’ers van misbruik van minderjarigen.

Om de demonstratie, “De Grote Familiebijeenkomst”, te promoten werd een televisieadvertentie gemaakt die door het Turkse commissariaat voor de media werd toegelaten.

Mensenrechtenactivisten benoemen de hypocrisie van de Turkse autoriteiten om Pride-evenementen in het hele land te verbieden, maar ruim baan te geven voor een demonstratie die discriminatie aan zou wakkeren. Zo tweet ILGA Europe: “de Turkse staat moet zijn grondwettelijke verplichting nakomen om al zijn burgers te beschermen tegen haat en geweld.”

Advocaat en jurist Kerem Altıparmak benadrukt dat de demonstratie hoogstwaarschijnlijk geweld zal uitlokken. “Turkije is een land waar veel homo- en transfoob geweld plaatsvindt.” Hij redeneert, wijzend naar het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, dat de demonstratie vanwege de haatdragende insteek verboden had moeten worden.

Hoewel Turkije een van de weinige moslimlanden was waar Pride-evenementen ongestoord plaats konden vinden, waait er de afgelopen jaren een meer repressieve wind door het land. President Erdogan en zijn AK-partij positioneren zich steeds meer als verdedigers van familiewaarden, waardoor Pride-evenementen constant verboden worden. Bij de laatste poging om Pride te vieren in Istanboel werden 373 mensen opgepakt.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen