Duizenden demonstranten bij anti-Pride mars in Belgrado

De aankomende, officieel verboden, EuroPride zorgt in Servië voor spanning. Afgelopen zondag protesteerden duizenden tegenstanders in hoofdstad Belgrado. Ze riepen de regering van de lesbische premier Ana Brnabić op het verbod te handhaven.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De controverse rond EuroPride, wat elk jaar in een andere Europese stad gehouden wordt, begon een aantal weken geleden toen een invloedrijke bisschop zijn afschuw over het evenement uitsprak: "Als ik een wapen had, zou ik die gebruiken," aldus bisschop Nikanor. "Ik zal iedereen vervloeken die zoiets organiseert en eraan deelneemt."

Gelovigen uiten sindsdien hun onvrede over het aanstaande evenement. Een maand geleden vond er al een grote demonstratie plaats.

Twee weken geleden verschoof de positie van de rechtse president Aleksandar Vučić over het evenement. Na de uitspraken van de bisschop kon het evenement nog op zijn steun rekenen, maar toen de tegenstand in zijn land groeide kondigde hij aan dat EuroPride werd afgelast vanwege "veiligheidsredenen".

Dat maakte geen eind aan de plannen van de organisatie van EuroPride, dus gingen tegenstanders van het evenement zondag opnieuw de straat op, iets wat wel mocht doorgaan. Volgens persbureau Reuters droegen deelnemers Servische vlaggen, maar ook waren er steunbetuigingen aan Rusland. Zo zijn er foto's van een demonstrant die een foto van Vladimir Poetin met zich meedraagt.

EuroPride vindt, mits alles door kan gaan, vanaf 12 tot 18 september plaats in Belgrado. Dat het evenement in het conservatieve Servië plaatsvindt is bijzonder. LGBT+'ers hebben weinig rechten en de acceptatie van de LGBT+-gemeenschap is laag, zo blijkt ook na verschillende protesten tegen het evenement. 

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen