Duitsland compenseert slachtoffers anti-homowet uit Nazi-tijd

De Duitse overheid heeft 249 personen financieel gecompenseerd die onder een oude wet uit de Nazi-tijd zijn vervolgd of veroordeeld vanwege hun homoseksualiteit. In totaal is er al 860.000 euro uitgekeerd.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De wet die homoseksualiteit strafbaar stelde werd onder het Nazi-bewind ingevoerd, maar werd pas in 1969 ingetrokken. Ook na de Tweede Wereldoorlog zijn er in West-Duitsland dus homoseksuelen vervolgd vanwege hun seksuele geaardheid.

De compensatieregeling werd in 2017 goedgekeurd door het Duitse parlement, waardoor homoseksuelen die in de gevangenis terecht kwamen 3000 euro kunnen krijgen en daar bovenop 1500 euro voor elk jaar dat ze achter tralies zaten. In 2019 werd de regeling uitgebreid, zodat ook personen die vervolgd zijn een schadevergoeding kunnen krijgen. Per onderzoek kan iemand 500 euro krijgen, met daarnaast 1500 euro per jaar dat iemand in voorlopige hechtenis heeft gezeten.

Naar schatting zijn tussen 1946 en 1969 zo'n 50.000 Duitse homoseksuelen vervolgd. Homoseksuelen die in de Nazi-tijd zijn veroordeeld en vervolgd zijn al eerder door de Duitse overheid gepardonneerd. Onder het bewind van Adolf Hitler werden homoseksuelen vervolgd en net zoals andere bevolkingsgroepen vermoord in concentratiekampen. 

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen