Duitse president vraagt lhbt'ers om vergiffenis

outtv, gay, news, Frank-Walter Steinmeier, Steinmeier, sorry, excuses, lgbt, lhbt
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel
De president sprak afgelopen zondag op een ceremonie in Berlijn. De ceremonie was ter ere van het 10-jarig bestaan van een monument dat de homoseksuele mannen die vervolgd werden door de nazi's herdenkt. Tijdens zijn speech erkende Steinmeier dat die discriminatie decennialang is blijven voortduren. 
 
Volgens Deutsche Welle zei Steinmeier het volgende: "De Duitse staat heeft al deze mensen zwaar lijden toegebracht, in het bijzonder onder het naziregime, maar ook daarna, in Oost-Duitsland en ook onder de Algemene wet." 
 
Steinmeier zei dat de herdenking voor 'de vele tienduizenden mensen wiens privésferen, levens, liefde en waardigheid werden geschonden, geweigerd en aangevallen' was. Hij riep de meer dan 50.000 mannen die vervolgd werden door de nazi's op, die werden 'gemarteld, en naar gevangenissen en concentratiekampen werden gestuurd'. 
 
Maar hij zei dat de tijd na 1945 ook mee moet tellen, als het gaat om de vervolging van homoseksuelen. Steinmeier: "Om deze reden, vraag ik vandaag om vergiffenis – voor al het lijden en alle onrecht en voor de lange stilte die volgde." De Duitse president vroeg ook om vergiffenis voor het feit dat homoseksuelen veel te lang hebben moeten wachten op een verontschuldiging, omdat de mogelijkheid om je te verontschuldigen voor onrecht een van de sterktes van een democratie is. 
 
De speech van Steinmeier bevatte een belofte voor de huidige LHBTQI-gemeenschap: "Aan alle homo's, lesbiennes, alle queers, transseksuelen en interseksuelen in ons land: je seksuele geaardheid en je seksuele identiteit genieten vanzelfsprekend de bescherming van onze staat. Je waardigheid is net zo onschendbaar als dat het van het begin af aan had moeten zijn." 
 
Bron: Deutsche Welle
Beeld: www.kremlin.ru
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen