Doorbraak: hiv in remissie door middel van medicatie

Onderzoekers hebben aangekondigd dat een man met hiv is behandeld met een mix aan nieuwe medicijnen, waaronder nicotinamide (een vorm van de vitamine B3). Hij is nu meer dan een jaar hiv-negatief. Dit is de eerste persoon waarvan bekend is dat deze dankzij medicatie van het virus is genezen, aangezien voorafgaande patiënten als gevolg van een beenmergtransplantatie in remissie zijn gegaan.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De 35-jarige Braziliaanse man betrokken bij het onderzoek kreeg in 2012 de diagnose voor hiv. Naast antiretrovirale therapie kreeg hij ook andere medicijnen, waaronder nicotinamide. Volgens de onderzoekers duurde de behandeling 48 weken. Sindsdien stopte de patiënt met het nemen van zijn medicijnen. Zo’n 57 weken later was het virus nergens te bekennen in zijn cellen en waren de uitslagen van alle hiv-testen negatief, aldus de aids-organisatie Aidsmap.

Hoewel dr. Andrea Savarino van het gezondheidsinstituut in Italië het een interessante doorbraak vindt, benadrukt hij wel dat het hoogstwaarschijnlijk niet reproduceerbaar is. Volgens Savarino ontvingen vier mensen dezelfde behandeling zonder hetzelfde resultaat. Hiv-specialist Sharon Lewin noemde de uitkomst tevens interessant in een gesprek met Reuters, maar gaf ook aan dat extra aandacht gegeven moet worden aan de andere deelnemers in het onderzoek: ‘’Aangezien deze man deel uitmaakte van een grotere klinische proef, is het belangrijk om volledig te begrijpen wat er met de andere deelnemers is gebeurd.’’

In de afgelopen twintig jaar zijn er maar een handvol personen met hiv in remissie gegaan. In deze gevallen ondergingen de patiënten een beenmergtransplantatie, allemaal afkomstig van donoren met een gemuteerde gen voor de CCR5-proteïne. Deze mutatie is te vinden op de witte bloedcellen. Hiv gebruikt de proteïne om de cel binnen te komen, echter kan het virus zich niet hechten aan de gemuteerde versie. Deze gevallen hebben onderzoekers geholpen het virus beter te begrijpen, echter zijn beenmergtransplantaties riskant en geen praktische oplossing voor de meeste mensen die leven met hiv.  

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen