"De zonde = de dood! Hoererij!": Gaybrapad Zeeuwse Tholen beklad

In het Zeeuwse dorp Tholen is een zebrapad met de regenboogvlag beklad met religieuze teksten. Zo staat er dat homoseksuelen zullen sterven. Het zebrapad was versierd voor een dorpsbewoonster die uit de kast was gekomen.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De 23-jarige Emma Smits riep na haar coming-out de gemeente Tholen op om, net zoals in talloze andere plaatsten, een 'gaybrapad' aan te leggen. Deze week werd een zebrapad in de gemeente door een nog onbekend persoon in de kleuren van de regenboogvlag versierd met stoepkrijt.

Daar zijn nu religieuze teksten overheen gekomen, meldt Omroep Zeeland. Zo staat er "YHWH daar kun je niet omheen", "Sodom en Gomorra", "Stop de hoererij!" en "want het loon van de zonde = de dood".

De gemeente gaat de teksten verwijderen. "Deze tekst is onacceptabel. Dit kan echt niet en past niet in een samenleving die met respect naast elkaar leeft," aldus burgemeester Marleen Sijbers. Toch uit de burgemeester ook kritiek op het gaybrapad: "Zomaar een wegdek inkleuren is ook niet volgens de regels."

De gemeente was, om "ruimte te geven" aan de actie van Emma van plan om op een regenbui te wachten en de kleuren niet weg te halen. Nu vandalen de religieuze teksten hebben aangebracht wacht de gemeente niet meer met schoonmaken. "We roepen iedereen op met onderling respect elkaar de ruimte te geven en open en respectvol met elkaar in gesprek te gaan."

Regenboogzebrapaden worden vaker beklad. In Bussum gebeurde twee weken geleden iets soortgelijks. Een maand geleden werd een gaybrapad in Veenendaal met zwarte verf besmeurd. In het Groningse Niekerk werd er vorig jaar één met een piemel en een hakenkruis beklad. In 2017 verstoorde een vrouw in een piemelpak de opening van het regenboogzebrapad in Vlissingen.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen