Coming Out Day!

Vandaag is het Coming Out Day, de dag waarop de spannende, maar helaas nog niet altijd even makkelijke stap van ‘uit de kast komen’ centraal staat. Voor de een is een coming-out een fluitje van een cent, maar voor de ander een levensbedreigende situatie. Coming-out verhalen zijn dan ook net zo divers als de LGBT+-community zelf. Positief of negatief, ieders verhaal telt mee.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Op 11 oktober 1988 werd Coming Out Day voor het eerst gehouden in de Verenigde Staten. Deze dag is geïnspireerd door een mars waarbij 500.000 mensen door Washington marcheerden voor de rechten van de regenbooggemeenschap. Sindsdien is de dag uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen.

Een dag als vandaag laat zien dat je niet alleen bent in deze (vaak) lastige situatie. Het zorgt voor aandacht en bewustwording voor het proces van uit de kast komen en meer acceptatie. Daarnaast dient deze dag ook als een kritiekpunt met betrekking tot de maatschappij. Cisgender heteroseksuelen hoeven namelijk niet nadrukkelijk uit de kast te komen, omdat zij veelal nog steeds als de norm gezien worden.

De zichtbaarheid van de regenbooggemeenschap op zo’n dag als vandaag is evident. Steeds meer bedrijven uiten hun solidariteit en zo richten scholen zich nadrukkelijk op het informeren van studenten over de LGBT+-gemeenschap in deze periode.

Afgelopen week verschenen vier coming-out interviews op OUT.tv naar aanleiding van deze dag. OUTtv ging in gesprek met Nathan, Niels, Caroliene en Nick, waarin zij hun verhaal deelden. Vanavond om 20:00 op OUTtv doet ‘Umut’ zijn krachtige verhaal over het uit de kast komen in een strenggelovige omgeving. Tevens vertelt hij openhartig over het moeten ondergaan van conversietherapie.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen