Chili: Congres stemt met overweldigende meerderheid vóór huwelijksgelijkheid!

Chili heeft dinsdag de wetgeving inzake huwelijksgelijkheid goedgekeurd. Hiermee werd Chili het achtste Latijns-Amerikaanse land dat koppels van hetzelfde geslacht gelijke huwelijksrechten toekent, evenals het 31e land wereldwijd.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

President Sebastián Piñera, die op het punt staat in maart zijn ambt neer te leggen, was jarenlang tegen de wetgeving. Maar slechts zes maanden geleden gaf de conservatieve leider aan dat hij zijn standpunt over de kwestie had gewijzigd en de weg vrijmaakte voor het Congres om te handelen.

"Ik denk dat de tijd is gekomen om die vrijheid en die waardigheid voor alle mensen te garanderen", zei Piñera in een jaarlijkse toespraak voor het Congres op 1 juni. "Ik denk dat de tijd is gekomen voor huwelijksgelijkheid in ons land", voegde hij eraan toe.

Bestaande wetten staan homoparen toe om zich te verenigen onder een vorm van geregistreerd partnerschap. Hieronder vallen veel van dezelfde rechten als die van getrouwde stellen, op het recht om te adopteren na. De nieuwe wet zal koppels van hetzelfde geslacht nu ook het recht geven om samen te adopteren.

Chili heeft lange tijd een conservatieve reputatie gehad. Toch steunt een grote meerderheid van de Chilenen nu het homohuwelijk. Daarnaast hebben de Chilenen de afgelopen jaren tekenen getoond van linkse bewegingen op het gebied van sociale en culturele kwesties.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen