Celebrate Bisexuality Day: 6 misvattingen over biseksualiteit

Vandaag is het Celebrate Bisexuality Day! De dag waarop de B in LGBTQ+ in het zonnetje wordt gezet. En terecht ook; zowel binnen als buiten de regenbooggemeenschap zijn er nog een hoop stigmatiserende misvattingen met betrekking tot biseksualiteit. Daarom hebben wij een overzicht aan (helaas) veelvoorkomende uitspraken op een rij gezet. Met name om de onzinnigheid van deze statements te benadrukken. Don't hate, just celebrate!
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Laten we de volgende opmerkingen even rechtzetten:

 

“Biseksualiteit is een fase”

Velen denken dat biseksualiteit slechts een experimentele fase is waar je weer overheen groeit. Niks is minder waar, een studie heeft zelfs aangetoond dat merendeel van de mensen die zich vanaf jonge leeftijd als biseksueel identificeren, consistent blijven in hun biseksualiteit. Wel een erg lange fase dan…

 

“Mensen die bi zijn, zijn hetero/gay op basis van hun partner”

Vaak denken mensen dat de geslacht van iemand zijn partner de definitieve doorslag geeft met betrekking tot iemands geaardheid. Dus: wanneer je al een tijdje een relatie hebt met iemand van het andere geslacht, ben je toch wel echt heteroseksueel. Lekker makkelijk denken zo. Echter kan iemand zich dan nog steeds aangetrokken voelen tot zowel mannen als vrouwen.

 

“Je bent pas echt bi als je ervaring hebt gehad met beide geslachten”

Dan pas kan je bewijzen dat je biseksueel bent? Onzin natuurlijk, want wat je voelt is al bewijs genoeg. Sowieso gaat het een ander ook helemaal niks aan met wie iemand wel of geen ervaring mee heeft gehad!                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

 “Biseksuelen zullen het snelst vreemdgaan”

Meer keuze, dus meer verleidingduh. Niet dus. ''Promiscuïteit'' staat niet gelijk aan biseksualiteit en vice versa. Inderdaad, zelfs ondanks de zogenaamde ''overvloed aan keuze''...

 

“Biseksuelen houden van triootjes”

Tuurlijk, sommige biseksuelen houden van trio’s… net als sommige hetero’s… en sommige homo’s of lesbiennes ook. Het is net als hoe pittig iemand zijn maaltijd wil: Je moet er maar van houden en ieder zijn ding! Maar of dit nou zo vanzelfsprekend gekoppeld moet worden aan biseksualiteit? Beetje kort door de bocht, niet?

 

“Het is een cover”

Eerlijk is eerlijk, voor sommigen is het een cover. Een soort tussenhalte voor de eindbestemming. Dat mensen zich genoodzaakt voelen biseksualiteit te gebruiken om langzamerhand comfortabel en veilig uit te kast komen, daar valt ook wat over te zeggen. Dit geeft juist aan hoeveel er nog moet gebeuren om een veilige en accepterende maatschappij te vormen omtrent LGBT+-identiteiten. Maar ga er niet vanuit dat iedereen die uit de kast komt als biseksueel uiteindelijk homoseksueel zal zijn. Onze biseksuele regenbooggenoten verdienen beter!

 

Moraal van het verhaal: Maak geen assumpties over iemands seksualiteit. Don’t hate, just celebrate!

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen