Britse trans vrouw onderging schoktherapie, "Johnson heeft bloed aan z'n handen"

Een transgender vrouw vertelt in de Britse media uitvoerig over de conversietherapie die zij onderging. Door middel van elektrische schokken moest zij weer "normaal" worden. Met de aandacht hoopt ze dat het verbod op de therapie ook voor trans personen gaat gelden, iets wat de Conservatieve Partij niet wil.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

"Ik ging naar een publiek ziekenhuis," vertelt Carolyn (68) aan krant Metro, "en werd naar een donkere kamer gebracht, waar men elektroden op mijn arm plakte". Wat er daarna gebeurde is schokkend in zowel de letterlijke als figuurlijke zin van het woord. "Er werden foto's van vrouwen aan mij getoond, waarna men willekeurig op het knopje drukte."

Een pijnlijke elektrische schok verspreidde zich door het lichaam van Carolyn. "Ze probeerden dat ik pijn zou associëren met hoe ik mezelf zag."

Het behandelen van LGBT+-personen door middel van schoktherapie was tot in de jaren '70 een gebruikelijke manier om te proberen hen te laten voldoen aan de heteroseksuele cisgender norm van de samenleving.

"De enige persoon die ik ooit heb gehaat, ben ikzelf. De conversietherapie onderdrukte al mijn positieve emoties.  Zelfs nu heb ik echt moeite om ze te voelen."

Hoewel de schoktherapie vandaag de dag niet meer wordt toegepast, zijn er wel andere manieren, waaronder duivelsuitdrijving, die nog steeds legaal zijn in het Verenigd Koninkrijk. De Conservatieve regering heeft zichzelf voorgenomen om conversietherapie voor homoseksualiteit te verbieden, maar voor trans personen ligt er nog geen verbod in het vooruitzicht. Die opstelling zorgt voor kritiek van LGBT+-organisaties.

"[De therapie] is niet alleen barbaars, maar leidt er ook toe dat mensen [zichzelf van het leven beroven]", vertelt Carolyn. "Als dit niet wordt verboden, kleeft er bloed aan de handen van de mensen in de regering – en vooral aan die van  premier Johnson, dat moet hij beseffen.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen