Britse homorechtenactivist korte tijd vastgehouden wegens protest in Moskou

outtv, gay, news, Peter Tatchell, Poetin, Putin, Moskou, Moscow, Russia, Rusland, WC, WK, world cup, wereldkampioenschap voetbal, Kremlin, Tsjetsjenië
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel
Tatchell hield zijn protest drie uur voor de openingsceremonie door met een kleine banner dichtbij het Kremlin te staan. Op zijn banner stond 'Putin faalt om op te treden tegen (Tsjetsjenië) de marteling van homoseksuele mensen'. Daarover zei Tatchell in een statement: "President Putin heeft gefaald om de homofobe heksenjacht in Tsjetsjenië te veroordelen en er tegen op te treden, wat er in resulteert dat LHBT+ mensen gearresteerd en gemarteld zijn, waarbij sommigen zelfs gedood werden."  
 
Russische agenten waren snel met het stoppen van het protest. "Tijdens het wereldkampioenschap voetbal is het verboden om een protest als deze tegen Poetin te houden, tegen al deze dingen", zei één van de politieagenten tegen Tatchell tijdens de arrestatie. De activist zat uiteindelijk een uur en veertig minuten in politiehechtenis.  
 
De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson, schreef later op Twitter: "Blij om te horen dat het goed gaat met @PeterThatchell, en mijn dank naar ons consulair personeel in Moskou bij @ukinrussia voor het verlenen van snelle steun aan hem." 
 
Thatchell heeft laten weten via Twitter dat hij 26 juni op moet komen dagen in de rechtbank. Hij is beschuldigd van het breken van federale wetgeving op het gebied van het houden van publieke meetings en demonstraties, evenals een presidentieel besluit dat protestacties tijdens het WK verbiedt. 
 
Bron: Reuters
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen