Bosnië neemt (voorzichtige) stap naar geregistreerd partnerschap voor homokoppels

Homorechten in Bosnië is een onderwerp wat heeft geleid tot felle, en soms gewelddadige, tegenstand vanuit de conservatieve hoek in het land. Echter lijkt de overheid nu een voorzichtige stap te nemen in het voordeel van de LGBT+ gemeenschap: de Federatie (een van de twee Bosnische entiteiten) heeft een werkgroep aangesteld om een wetgeving op te stellen die de rechten van homokoppels reguleert.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Voorzitter van de interdepartementale werkgroep Sead Lisak zei dat de eerste sessie in april zal plaatsvinden, meldt Balkan Insight. Met name gericht op de Bosnisch-Kroatische, semiautonome Federatie, gaan ze deze maand in gesprek met maatschappelijke organisaties die zich bezighouden met kwesties die betrekking hebben op koppels van hetzelfde geslacht.

De kleine stap om deze rechten te reguleren is naar aanleiding van de hoeveelheid Bosnische homokoppels die in het buitenland geregistreerd partnerschap aangaan. De regering ontving het verzoek vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken van de Federatie. In de andere entiteit van Bosnië (de voornamelijk Servische Republika Srpska) is geen vergelijkbaar initiatief ingediend.  

Tot dusver lopen beide entiteiten van Bosnië relatief ver achter ten opzichte van ander Europese landen. Geregistreerd partnerschap voor koppels van hetzelfde geslacht wordt niet wettelijk erkend en daarmee is het homohuwelijk nog veel verder in zicht. Gedurende diverse LGBT+ evenementen in het land lopen deelnemers een aanzienlijk risico om in aanraking te komen met mishandeling en geweld. Afgelopen september hield Sarajevo voor het eerst een Pride evenement dat –mede dankzij beveiliging- vredig verliep. Tot dat moment was Sarajevo nog de laatste Europese hoofdstad zonder Pride.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen