Bloeddonatie voor homoseksuelen versoepeld, LGBT+-gemeenschap nog niet overtuigd

Mannen die seks hebben met andere mannen mogen vanaf september bloed doneren bij bloedbank Sanquin. Althans, dit is wel onder de voorwaarde dat je in een monogame relatie moet zitten. Hoewel de stap door velen als een overwinning voor gelijke rechten gezien wordt, uiten anderen hun scepticisme omtrent de versoepeling. Een veelvoorkomend kritiekpunt benadrukt hoe seksueel (risico)gedrag alsnog wordt toegekend aan homoseksuelen en niet aan heteroseksuelen vanuit de bloedbank.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

‘‘Straks wordt je als homo- of biseksuele man eindelijk niet meer uitgesloten om wie je bent, wanneer je een ander wilt helpen door bloed te doneren,’’ aldus COC-voorzitter Astrid Oosenbrug. Toch klinken er nog best wat kritische tegengeluiden vanuit de regenbooggemeenschap. Veel Twitteraars vinden in eerste instantie dat deze stap te lang op zich heeft laten wachten. Ze stoten zich tevens tegen het feit dat er vooralsnog een criterium is op basis van geaardheid en monogamie. Zo twittert één gebruiker: ‘’Het is raar dat homo's een vaste partner moeten hebben terwijl hetero's zich een slag in het rond mogen neuken blijkbaar en toch bloed mogen geven. Het klopt gewoon niet....” 

Anderen struikelen over de vragen die homo- en biseksuele mannen gaan krijgen over het gebruik van voorbehoedsmiddelen, aangezien heteroseksuelen deze niet gesteld worden. Rob Jetten, tweede op de kandidaatslijst van D66, twitterde: “Weer een stap verder. Homoseksuele mannen met een vaste partner mogen ook bloed doneren. Voor D66 is het nog niet genoeg. Selecteer bij bloeddonatie op risicogedrag, niet op geaardheid.”  

Advocaat en nummer 18 op de kandidatenlijst van D66 Sydney Smeets reageerde hierop met: “Wij pleiten voor het simpelweg aan iedereen vragen of ze risicogedrag vertoond hebben. @Sanquin vindt dat bij hetero's niet nodig. Of dat een veilig of schijn-veilig beleid is, mag je zelf beoordelen.”  

Wel lijkt het erop dat Sanquin door blijft werken voor eerlijker beleid. De bloedbank verwacht volgend jaar ook homo- en biseksuele mannen met wisselende contacten te kunnen toelaten (indien ze veilige seks hebben). Ook zal Sanquin zich richten op een soortgelijk beleid bij plasmadonatie.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Tags

Aanbevolen artikelen