Bestuur Pride Amsterdam stapt op na controverse rondom Frits Huffnagel

Talloze organisaties riepen Pride Amsterdam-voorzitter Frits Huffnagel op om af te treden. Dit als gevolg van zijn opmerkingen omtrent vluchtelingen tijdens Radio 1-programma Spraakmakers. Nu kondigt Pride Amsterdam aan dat alle vijf bestuursleden (waaronder Huffnagel) nog vóór de komende editie van Amsterdam Gay Pride (AGP) aftreden.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Controverse rondom Huffnagel

Huffnagel kwam onder vuur te liggen, nadat hij in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers reageerde op een stelling over de vluchtelingenproblematiek aan de Griekse grens. De VVD-politicus werd in een massaal ondertekende open brief opgeroepen uit zijn functie te stappen vanwege de volgende uitspraak:

“wij zien een kind en denken dan ‘o, wat zielig’, terwijl we zien niet die vader die daarachter staat die misschien oorlogsmisdaden heeft gepleegd en een moeder die daarachter staat die dat heeft gefaciliteerd.”

In de brief valt te lezen dat de organisaties het “onacceptabel” vinden dat Pride Amsterdam wordt geleid ''door een voorzitter die een xenofobe kijk heeft op vluchtelinge''. Tevens wordt verwezen naar de principes van Pride Amsterdam. Volgens de ondertekenaars gaan de uitspraken van Huffnagel in tegen de stellingname dat Pride “van en voor iedereen is, ongeacht zijn seksuele voorkeur, gender, geloof of huidskleur”.

Ondertekenaars van de brief zijn onder meer COC Amsterdam, Pink Terrorists, Pride of Colour, club NYX, TransUnited, Bij1 (de politieke partij van Sylvana Simons), de Haagse Stadspartij en tal van andere feministische en cultureel inclusieve organisaties.

Huffnagel was in Spraakmakers te gast om commentaar te leveren op allerlei stellingen. Hij maakte vrij snel al excuses voor zijn uitspraken. “Ik had echter niet verwacht dat mijn mening zo sterk zou worden geplakt op de Pride organisatie. Dat had ik beter moeten inschatten” schreef hij in een persbericht, terwijl Pride Amsterdam benadrukte dat het bestuur divers samengesteld is en vele privémeningen kent. Hoewel de organisatie in een persbericht liet weten dat het standpunt van Huffnagel niet door het hele bestuur in gezamenlijkheid wordt gedragen, zag Pride Amsterdam dit niet als reden voor Huffnagel om op te moeten stappen.

 

Bestuur Pride Amsterdam stapt op

Pride Amsterdam heeft nu aangekondigd een nieuw bestuur samen te stellen. De vijf huidige bestuursleden zullen nog vóór AGP 2020 aftreden naar aanleiding van ''aanhoudende onrust binnen de LHBT-community’’. Het bestuur zet het belang van een ''inclusieve, feestelijke en een betekenisvolle Pride'' voorop en vreest dat de huidige discussie dit in de weg kan staan.

De keuze om als bestuur volledig af te treden is volgens de organisatie in ''goed en harmonieus overleg'' besloten. Volgens Huffnagel kwam deze keuze met pijn in het hart bij hemzelf en de overige leden van het bestuur, maar staat het belang van de Pride voorop. ''Niemand is groter dan de Pride!'' aldus Huffnagel.

Oud-wethouder Carolien Gehrels is gevraagd als formateur voor een nieuw bestuur en zal op zoek gaan naar de meest geschikte kandidaten. De directeur en de werkorganisatie van Pride Amsterdam blijven onveranderd en alle voorbereidende activiteiten zullen dus ook gewoon voortgezet worden.

 

Bron: Pride Amsterdam

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen