Bekende LHBT-activiste uit Oeganda zegt ‘niet langer lesbisch te zijn’

outtv, gay, news, oeganda, uganda, activist, lhbt, lgbt activiste, Val Kalende
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel
Kalende kwam in 2002 uit de kast en ze streed vervolgens meer dan een decennium voor LHBT+ rechten in Oeganda, waar je een levenslange gevangenisstraf kunt krijgen als homoseksueel. In 2009 maakte ze zelfs de dappere beslissing om een openhartig interview (inclusief portret) te geven aan een grote Oegandese krant, waarin ze uitgebreid vertelde over haar leven als lesbienne in het Afrikaanse land.
 
Tijdens de ‘Sunday Service Live’ op Salt Television, maakte Val claims dat ‘LHBT+-activisten haar wilden vermoorden’. Kalende zegt ‘dat ze zich aansloot bij het lesbianisme’ vlak nadat ze van de universiteit ging: “Ik ben geboren uit christelijke ouders. Zij braken alle banden met me, omdat ik lesbisch was. Ik werd een wees”, aldus Kalende. Volgens de Oegandese ‘laten homoseksuelen je geloven dat je geliefd bent, maar trekken ze je uiteindelijk weg bij je vrienden en familie’.
 
Frank Mugisha, een vriend van Kalende en de directeur van Sexual Minorities Uganda, uit zijn zorgen richting PinkNews: “Het nieuws is schokkend voor mij en veel van mijn collega’s. Ik maak me erg veel zorgen om haar.”  Edwin Sesange, de directeur van African Equality Foundation, gooit het in een statement aan hetzelfde medium over een andere boeg: “Je bent een heldin en je werk voor de beweging kan niet ontkend of geschrapt worden. Je zult gemist worden en, boven alles, ben je geliefd.”
 
Bronnen: Edge & PinkNews
Beeld: Salt Tv

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen