Bangladesh: Militanten krijgen doodstraf voor vermoorden homorechtenactivist

Zes Islamistische militanten zijn in Bangladesh ter dood veroordeeld voor de moord op een homorechtenactivist. De activist was werkzaam voor de Amerikaanse ambassade en zette zich daarnaast in voor homo-emancipatie in het Zuid-Aziatische land.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Activist Xulhaz Mannan was daarnaast ook de oprichter van het enige LGBT+-tijdschrift van Bangladesh, Roopbaan. Ook organiseerde Mannan "Rainbow Rallies" in de Bangladeshi hoofdstad Dhaka. Die rallies kwamen in 2016 ten einde toen Islamistische militanten dreigden alle deelnemers te vermoorden.

In datzelfde jaar werden de dreigementen aan het adres van Mannan werkelijkheid. Eind april 2016 drong een groep militanten het appartement waar hij met een andere LGBT+-activist woonde binnen. Beide mannen werden met een hakmes om het leven gebracht. Volgens een ooggetuige zouden de mannen "Allah is groot" hebben geroepen bij het verlaten van de plaats delict.

Zes militanten zijn nu dus door een speciaal anti-terrorismetribunaal ter dood veroordeeld voor de moord. Vier van hen waren bij de zitting aanwezig. Volgens de aanklager behoren de mannen tot Ansar-al-Islam, een binnenlandse militante Islamistische groepering.

De moord zorgde in 2016 voor een schokreactie. Toenmalig Amerikaans Minister van Buitenlandse Zaken John Kerry belde zelfs met de premier van Bangladesh om hem aan te sporen de daders snel mogelijk op te pakken.

De veroordeelden gaan nog in hoger beroep tegen de straf. 

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen