De Amerikaanse organisatie Fight for the Future en het Chinese GreatFire keken naar de beschikbaarheid van 61 apps gericht op LGBT+- en polyamoreuze personen. Daaruit blijkt dat in Saudi-Arabië 28 apps verboden zijn, waarmee dit land de ranglijst aanvoert. China staat op een tweede plaats met 27 ‘ontbrekende’ apps. Ook de Verenigde Arabische Emiraten, Ghana, Nigeria en Kenia kennen meer dan 20 apps die niet beschikbaar zijn.
Volgens de organisaties werkt Apple actief met lokale overheden mee om deze apps uit de Appstore te weren. “Apple strooit met regenboogvlaggen in haar reclamecampagnes in de VS, maar tegelijkertijd helpen ze overheden over de hele wereld om LGBT+-personen te isoleren, het zwijgen op te leggen en te onderdrukken,” zegt Evan Greer, directrice van Fight for the Future.
Apple ontkent de aantijgingen die de organisaties maken. In de Daily Mail zegt een woordvoerder dat de conclusies van het onderzoek onjuistheden en misinformatie bevatten. Van de 61 apps zou er geen één door Apple zijn verwijderd. Vier van de apps zouden onbeschikbaar zijn vanwege “juridische gronden”. Volgens Apple ontbreken de apps in sommige appstores omdat de makers er zelf voor kiezen hun apps niet aan te bieden in specifieke landen.
In 152 landen ontbreken apps in de Appstore. Ook in Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Zweden ontbreken twee apps, in België één. Enkel gebruikers in de VS, Canada en Australië hebben toegang tot alle beschikbare apps.
Wat onduidelijk blijft is in hoeverre Apple meewerkt aan het blokkeren van LGBT+-apps in onvrije landen, die er in de resultaten uitspringen. “Voor veel queer mensen over de hele wereld is het een kwestie van leven of dood, omdat ze via dit soort apps een gemeenschap en veiligheid vinden,” voegt Fight for the Future aan de resultaten van haar onderzoek toe.