Anti-abortus-prominent gaat verstrekken PrEP aanvechten

Als het aan een groep religieuze Amerikanen ligt komt er een eind aan het verstrekken van PrEP door de overheid. Zij willen namelijk geen "homoseksuele levensstijl financieren met belastinggeld." Via de rechter hopen ze dit te kunnen afdwingen.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De bekende anti-abortus-advocaat Jonathan Mitchell heeft zijn pijlen gericht op PrEP, het medicijn waarmee een hiv-infectie kan worden voorkomen. Nu verstrekt de Amerikaanse overheid die als onderdeel van 'Obamacare', waardoor een groot gedeelte van de LGBT+-Amerikanen toegang heeft tot die pil. Maar daar wil Mitchell een stokje voor steken. Het met belastinggeld verschaffen van PrEP gaat namelijk in tegen de religieuze vrijheden van andere Amerikanen, aldus de advocaat..

Dat zit zo: Mitchell beroept zich op een Amerikaans recht dat garandeert dat de overheid religieuze mensen niet hindert in hun geloofsbelijdenis. Het feit dat de overheid, via belastinggeld, op deze manier een "homoseksuele levensstijl financiert" betekent volgens de advocaat dat ook zijn religieus-conservatieve cliënten daaraan bijdragen. Gelovigen voelen zich op die manier geschonden in hun "religieuze vrijheden".

Of Mitchell ook daadwerkelijk een halt kan toeroepen tot het verstrekken van PrEP is onzeker. Progressieve staten, waaronder Californië en New York, hebben laten weten het PrEP-programma te steunen en redeneren dat zij meer moeten uitgeven aan zorgkosten wanneer dit verdwijnt.

Toch zorgt Mitchells reputatie voor zorg onder LGBT+-activisten. De advocaat heeft in het verleden succesvol abortuswetgeving aangevochten.

"We hebben een gezondheidszorgsysteem nodig dat voorziet in zowel de behandeling van zieke mensen als in het maximaliseren van het voorkomen van ziektes voor mensen die dat nodig hebben," aldus Kenyon Farrow van Prep4All. "Als dat onze waarden zijn moet iedereen het voorkomen van hiv-infecties steunen."

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen