Amerikaanse Justitieminister steunt “haatgroep” in transgender-rechtszaak

William Barr, de Amerikaanse minister van Justitie, heeft zich achter een rechts-christelijke organisatie geschaard die wil voorkomen dat trans meisjes meedoen aan vrouwenwedstrijden in sporttoernooien. De organisatie, de Allience Defending Freedom (ADF), wordt door verschillende mensenrechtenorganisaties aangeduid als “haatgroep”.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De rechtszaak is aangespannen door drie highschoolleerlingen die willen voorkomen dat trans meisjes toegelaten worden tot vrouwensportwedstrijden, meldt persbureau AP. Volgens de drie zijn hen overwinningen, titels en kansen ontnomen door het beleid van de Schoolsportbond in Connecticut (Connecticut Interscholastic Athletic Conference). Die bond laat trans meisjes toe in vrouwencompetities. De bond beroept zich daarbij op het zogeheten “Title IX”, een federale wet die vrouwen gelijkwaardige onderwijskansen geeft, waaronder sport.

In de steunbetuiging voor de rechtszaak schrijft Barr dat “de interpretatie van Title IX, dat scholen verplicht zijn geboren mannen tegen geboren vrouwen te laten spelen in sportwedstrijden moet door het Hof verworpen worden”.

Met name de ministers woordkeuze van “geboren man” wordt beschouwd als kwetsend en beledigend voor de transgendergemeenschap. Diezelfde terminologie wordt door de Allience Defending Freedom gebruikt.

Het komt als geen verassing dat de ADF de drie highschoolleerlingen steunt. Toegang tot sportwedstrijden voor trans personen is een moeilijk obstakel in hun emancipatie. De ADF heeft het vaker op mensenrechten van de LHBT+-gemeenschap gemunt. Zo zorgde de organisatie er via een rechtszaak voor dat New York zijn algemene verbod op conversietherapie moest intrekken en mochten de makers van huwelijkskaarten een koppel van hetzelfde geslacht weigeren vanwege ‘religieuze overtuigingen’.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen