Kaartenmakers VS mogen van rechter homotrouwkaarten weigeren – open deur voor meer discriminatie?

Een Amerikaanse rechter heeft een uitspraak gedaan, die volgens LHBT-rechtenorganisaties wel eens negatieve gevolgen kan hebben. De zaak was aangespannen door twee vrouwen uit Phoenix die weigerden trouwkaarten te maken voor huwelijken tussen mensen van hetzelfde geslacht. De rechter heeft nu bepaald dat dit is toegestaan, op basis van vrijheid van geloof.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De uitspraak werd gedaan door het hooggerechtshof van de staat Arizona. Volgens dat hof kunnen de denkwijzen van de vrouwen “ouderwets” lijken, maar “de vrijheid van meningsuiting en geloofsvrijheid zijn niet enkel voor de verlichten, vooruitstrevenden en progressieven. Ze zijn voor iedereen.”

De advocaat van de twee vrouwen, Jonathan Scruggs, vertelde CNN: “Door hun werk willen ze boodschappen overbrengen die in lijn zijn met hun geloofsovertuiging.  Ze zullen de kaarten voor iedereen maken, maar ze kunnen geen werk uitvoeren dat iets viert en promoot waar zij het niet mee eens zijn. Het is dus de boodschap die telt, niet de persoon.”

Toch vreest de vicevoorzitter van de Democratische Partij in Arizona dat deze uitspraak de deur zal openen voor discriminatie van LHBT+’ers. “Een ondernemer zou nu een bordje kunnen ophangen waarop staat: enkel heteroseksuelen.” Ook de Human Rights Campain vreest dat de uitspraak een “toestemming om te discrimineren” op basis van geloof is. Daarbij kunnen ironisch genoeg ook religieuzen worden gediscrimineerd, als dat in lijn is met iemands geloofsovertuiging.

De burgemeester van Phoenix benadrukt dat de uitspraak enkel geldt voor de zaak met de kaartenmakers. De strijd voor gelijke rechten is volgens haar nog niet gestreden. “Vrijheid van religie betekent nog geen vrijheid om te discrimineren. We zullen het debat over gelijkheid moeten blijven voeren.” Overigens is advocaat Scruggs ervan overtuigd dat “vrijheid heeft gewonnen”. Hij verdedigde de vrouwen namens de organisatie Alliance Defending Freedom. Die organisatie kwam vorige week al in het nieuws door een geslaagde campagne tegen een New Yorkse wet die conversietherapie verbiedt.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen