Afrikaanse bisschoppen wijzen zegenen homokoppels af

De Katholieke Kerk in Afrika gaat homokoppels niet zegenen. Eind vorig jaar gaf de paus toestemming voor zegeningen van koppels van hetzelfde geslacht, wat tot verontwaardiging leidde in Afrika. Om de bezorgdheid onder Afrikaanse kerkelijk leiders weg te nemen hoeven zij van het Vaticaan zegeningen van homokoppels niet uit te voeren.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Onder meer in Zambia klonk bezorgdheid aangezien homoseksualiteit daar per wet verboden is. Ook andere Afrikaanse bisschoppen opperden dat het zegenen van homokoppels tegen nationale wetgeving ingaat, waar homoseksualiteit soms tot de doodstraf kan leiden.

Afgelopen donderdag ontmoette de president van het Symposium van de Bisschoppenconferenties van Afrika en Madagaskar de paus om over de zaak te praten. Volgens de Afrikaanse bisschoppen zouden zegeningen van homoseksuele koppels tegen “de culturele ethos” van het Afrikaanse continent ingaan. Eerder zei de Guineese bisschop Robert Sarah dat de verklaring van de paus “Kerstmis heeft overschaduwd met verwarring en een gebrek aan duidelijkheid".

Het zegenen van homokoppels zou volgens Afrikaanse bisschoppen voor “verwarring” onder gelovigen zorgen, aangezien de verklaring van de paus over de zegeningen veel mitsen en maren bevat. Homokoppels kunnen bijvoorbeeld enkel een zegening krijgen buitenom de traditionele kerkdienst. Bovendien mag de ceremonie niet lijken op een huwelijk of plaatsvinden bij een homohuwelijk.

Volgens de president van het Afrikaanse Symposium heeft Paus Franciscus hem op het hart gedrukt tegen “culturele kolonisatie van Afrika” te zijn. Deze woorden worden ook vaak door Afrikaanse politici gebruikt, waarin zij beargumenteren dat homoseksualiteit “on-Afrikaans” zou zijn. Historici wijzen er regelmatig op dat juist de afkeuring van homoseksualiteit door Europeanen naar het Afrikaanse continent is gebracht.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen