Activisten gaan de straten op voor Guyana's eerste LHBT Pride-parade

outtv, news, gay, Guyana, pride
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel
Guyana is het enige land in Zuid-Amerika dat homoseksualiteit strafbaar stelt, volgens wetten uit het koloniale tijdperk, en LHBT-mensen worden nog steeds vaak geconfronteerd met discriminatie.
Maar campagnevoerders in het land riskeerden arrestatie op zaterdag (2 juni) toen ze op straat gingen voor een Pride-viering.

Honderden deelnemers marcheerden door de straten van Georgetown, de hoofdstad van het land, om te pleiten voor een einde aan de wettelijke en sociale discriminatie van de LHBT gemeenschap. Ze drongen aan op wettelijke hervormingen om homoseksualiteit te decriminaliseren, de beperkingen voor transgenders te versoepelen en paren van gelijk geslacht toe te staan wettelijke erkenning te krijgen.

Joel Simpson van Society Against Sexual Orientation Discrimination zei dat het tijd was voor politici om actie te ondernemen. "Het is tijd om de wetswijzigingen waarover we in de verkiezingen van 2015 van beide partijen hebben gehoord, goed te maken en we willen actie zien en we willen nu actie ondernemen. Onze rechten moeten worden gerespecteerd zoals de rechten van iedereen, dus dit is een zeer, zeer zichtbare manier om onze rechten te eisen."

De parade verliep zonder incidenten, bevestigde hij. Simpson zei: "De parade was incidentvrij. Er was hier en daar een hoop gekwebbel over sociale media, maar Guyana heeft ons goed gedaan, Guyana heeft ons trots gemaakt.

"We hadden een volledig incidentvrije, veilige, niet-gewelddadige, eerste Guyana gay pride-parade ooit."
De Britse Hoge Commissie in Guyana hees een Pride-vlag ter ondersteuning van de mars, een aangrijpend symbool gezien de koloniale oorsprong van de anti-LHBT-wetten van het land.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen