21 Ghanezen opgepakt tijdens LGBT+-evenement

LGBT+-activisten roepen de Ghanese autoriteiten op om 21 personen vrij te laten die opgepakt zijn op een LGBT+-evenement. Met de hashtag #ReleaseThe21 wordt er geprobeerd internationale aandacht te krijgen.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

In de stad Ho, in het zuidoosten van Ghana, viel de politie vorige week een hotel binnen waar een LGBT+-conferentie bezig was. 21 personen werden opgepakt en zitten nog steeds vast. Volgens de lokale autoriteiten werden zij in eerste instantie verdacht van het “promoten van LGBT+-activiteiten”.

Inmiddels is de aanklacht veranderd naar een “onwettige bijeenkomst”. Toch begint het eerste persbericht over het voorval met een statement dat er 21 personen zijn opgepakt die ervan verdacht worden homoseksueel, biseksueel, transgender, ‘queer’ en intersekse te zijn. Voor homoseksualiteit kan een gevangenisstraf van 25 jaar worden opgelegd.

Politiewoordvoerder Prince Dogbatse zegt tegen CNN dat Ghana de vrijheid van meningsuiting kent, maar dat het strafrecht onwettige bijeenkomsten verbiedt. Volgens hem moet de rechter nu beslissen over een eventuele straf.

Volgens Alex Kofi Donkor, voorzitter van een LGBT+-organisatie in Ghana, kent hij aanwezigen bij de conferentie. Hij zegt tegen CNN dat het hotel binnengevallen werd door journalisten die foto’s en video’s begonnen te maken. Hij schetst hoe de pers samenwerkte met de politie om de conferentie te verstoren.

Activisten proberen nu internationaal de aandacht op het lot van de Ghanese LGBT+’ers te vestigen. Door middel van de hashtag #ReleaseThe21  proberen ze de druk op de Ghanese autoriteiten op te voeren om de opgepakte LGBT+’ers vrij te laten.

LGBT+’ers in Ghana worden stelselmatig onderdrukt. Volgens Donkor worden homoseksuelen in sommige buurten vermoord, als men erachter komt. Ook de autoriteiten dragen bij aan het mishandelen van LGBT+’ers, zegt hij.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Tags

Aanbevolen artikelen