"16 Grindr-gebruikers in privévertrekken Vaticaan"

Zestien personen die in de privévertrekken van het Vaticaan wonen of werken hebben de gay dating-app Grindr op hun telefoon, zo onthult het Katholieke medium The Pillar. Hoewel homoseksualiteit binnen de Katholieke Kerk een taboe is, lijken er toch een aantal individuen binnen de Heilige Stoel zich achter het bekende oranje masker te verschuilen.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Volgens The Pillar zijn de vergaarde data "commercieel verkrijgbaar". Die data laten zien dat er zestien personen zijn die tussen maart en oktober 2018 minstens vier dagen op de app de gay-scene van Rome aan het ontdekken waren. Daarbij keek The Pillar enkel naar de locaties van de privévertrekken, omdat plekken die voor toeristen toegankelijk zijn andere resultaten zouden kunnen geven.

Ook zou er gebruik gemaakt worden van zestien andere (heteroseksuele dan wel LGBT+-) dating-apps. Volgens The Pillar zorgt dit voor extra digitale veiligheidsrisico's, maar The New York Times weet te melden dat het Vaticaan vooral "nerveus" is over de onthullingen.

Het is namelijk niet de eerste keer dat The Pillar hooggeplaatste functionarissen binnen de Katholieke Kerk beschuldigt vanwege het gebruik van Grindr. Eerder werd de Amerikaanse priester Jeffrey Burrill door het medium "betrapt" op het bezoeken van een gay badhuis en het gebruiken van de dating-app. Burill trad hierna af, vanwege "seksuele misdragingen". Deze onthulling kreeg overigens ook kritiek, vanwege het onethische karakter van de berichtgeving.

Of The Pillar nu bekend gaat maken wie er in het Vaticaan taps aan het uitdelen zijn is niet bekend. Het medium laat weten een gesprek met medewerkers van het Vaticaan te hebben gehad. Aan The New York Times bevestigt een woordvoerder van het Vaticaan dat er inderdaad een gesprek heeft plaatsgevonden.

Hoe de Grindr-data bij The Pillar terecht zijn gekomen is niet duidelijk. Volgens het medium zijn die legaal verkregen, maar Grindr laat weten dat het de bevindingen "onderzoekt" en ontkent dat zij de bron zijn van de data. "Grindr verkoopt geen gebruikersdata meer." De dating-app kreeg eerder al boetes vanwege het verkopen van gevoelige informatie, zoals de locatie en hiv-status van gebruikers.

Volgens The Pillar moet het Vaticaan met name oppassen dat de data niet in de handen van de Chinese overheid is gevallen, aangezien de app in 2018 in handen was van een Chinees bedrijf. 

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen