Wilders over trans jongeren: “morgen ben je een kameel, overmorgen een dromedaris”

PVV-leider Geert Wilders heeft in de Tweede Kamer felle kritiek geuit op de nieuwe transgenderwet. In een confrontatie met D66-fractievoorzitter Jan Paternotte opperde Wilders dat trans jongeren eerst naar psychiaters zouden moeten voordat zij hun gender kunnen wijzigen, iets dat in het huidige voorstel niet hoeft. “Welke gek verzint zoiets,” aldus Wilders.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

“Stel je voor,” redeneerde Wilders in zijn betoog tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen, “op het gemeentekantoor hier in Den Haag komt iemand langs. ‘Hallo ik ben Mark, maar ik wil me graag inschrijven als een meisje. Ik voel me en ik gedraag me al heel lang als een meisje. Ik wil graag een meisje zijn. Noem me maar Sigrid en schrijf me in in het register.’ Welke gek verzint zoiets?”

Daarnaast hekelde Wilders dat “leerlingen met een penis” op scholen zittend moeten plassen en dat op een school in Nijmegen iedereen in een jurkje naar school mag gaan. “We moeten stoppen met die idiotie en die genderterreur,” vindt Wilders.

D66-fractievoorzitter Jan Paternotte noemde Wilders’ bijdrage een “prachtig voorbeeld van vrouwenhaat”. Hij verweet Wilders dat het “gênant” is dat hij transgender jongeren op deze manier “in een hoek zet”.

Wilders zelf vindt dat hij “helemaal niemand beledigt”. “Als mensen transseksueel zijn krijgen ze van de PVV alle respect. We hebben daar geen enkele moeite mee. In tegendeel: dat hoort erbij.” Volgens Wilders is wel het “totale zotheid” dat een trans jongere diens geslacht kan wijzigen zonder een verklaring van de dokter of een psychiater. Dat heeft volgens de PVV-voorman “niets te maken met die échte transseksueel die met goeie overwegingen, medische adviezen en wellicht ook operaties” een beslissing heeft gemaakt. “Wat is het? Morgen ben je een kameel? Overmorgen een dromedaris?”

Paternotte verweet Wilders met zijn bijdrage alle trans personen in Nederland “in één streep belachelijk te maken.” De D66’er nodigde Wilders uit om naar deskundigen op het gebied van transzorg te luisteren, maar de PVV’er weigerde dat: “ik geef hier de mening van mijn fractie, dáárvoor zijn wij gekozen.”

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen