Vrouw krijgt diagnose "homoseksueel" in Spaans ziekenhuis

Een 19-jarige vrouw in de Spaanse stad Murcia keek raar op toen ze "homoseksueel" in haar ziekenhuisdossier las. De vrouw ging naar de gynaecoloog voor een menstruatieprobleem, maar kreeg dus ook een hele andere aantekening in haar dossier. LGBT+-organisaties zijn woedend.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De gynaecoloog in kwestie was wellicht niet op de hoogte dat homoseksualiteit al lang niet meer als ziekte wordt gezien. De WHO schrapte homoseksualiteit als ziekte in 1990 en sinds 1973 is die diagnose onder psychologen taboe verklaard.

De Spaanse gynaecoloog had daar klaarblijkelijk geen boodschap aan. De patiënt kreeg een document mee waarop "huidige ziekte: homoseksualiteit" stond. De registratie van de tieners seksuele geaardheid gebeurde met haar toestemming, omdat ze dacht dat dit in de toekomst relevant kon zijn. Maar dat haar homoseksualiteit als ziekte zou worden genoteerd kwam als een verrassing.

De patiënt bracht de zaak onder de aandacht van de lokale LGBT+-organisatie Galactyco, die een formele klacht heeft ingediend bij de regionale regering van Murcia, het regionale ministerie van Volksgezondheid en de regionale gezondheidsdienst. De organisatie noemt het voorval "alarmerend, onaanvaardbaar en ondraaglijk".

Volgens de Spaanse onlinekrant ElDiario stelt het ziekenhuis een onderzoek in en zullen er excuses worden aangeboden aan de patiënt.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen