Von der Leyen: "LGBT-vrije zones horen niet thuis in de EU"

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft in haar jaarlijkse toespraak uitgehaald naar de LGBT+-vrije zones in Polen. In haar "State of the Union" noemde ze de Poolse regio's "zones zonder menselijkheid".
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Hoewel het niet de eerste keer is dat de Europese Commissie zich heeft uitgesproken tegen de Poolse regio's en gemeenten die zich "LGBT+-vrij" hebben verklaard, sprak Von der Leyen zich nog nooit eerder zo duidelijk uit over de kwestie.

Ze benadrukte tegenover het Europees Parlement in Brussel dat ze een Unie wil bouwen waar iedereen zichzelf kan zijn en kan houden van wie die wil. "Jezelf zijn is geen ideologie, maar je identiteit", aldus de Commissievoorzitter. "Niemand kan dat ooit van je afpakken."

De woorden van Von der Leyen zijn bewust gekozen, aangezien in Polen en andere Europese landen waar LGBT+-rechten onder vuur liggen vaak wordt gerefereerd aan de "LGBT+-ideologie". 

"Laat me duidelijk zijn, LGBTQI-vrije zones zijn zones zonder menselijkheid. Ze horen niet thuis in de Europese Unie." 

Polen wordt al langere tijd bekritiseerd vanwege de vijandige houding tegenover de LGBT+-gemeenschap. De regerende partij PiS stelt zich op als "beschermer van de traditionele familie", waarbij alles dat niet aan een heteronormatief beeld voldoet wordt bekritiseerd. Dit gaat zelfs zo ver dat gemeenten en regio's verklaringen hebben aangenomen waarin ze zichzelf "LGBT+-vrij" noemen. Von der Leyen noemde Polen overigens niet bij naam.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen