Viktor Orbán gaat niet naar EK-wedstrijd in München

De Hongaarse premier Viktor Orbán gaat vanavond niet naar de voetbalwedstrijd tussen Duitsland en Hongarije in München. Volgens het Duitse persbureau DPA heeft hij zijn bezoek geannuleerd. Die afmelding komt op een moment dat de stad gebouwen wil laten oplichten in regenboogkleuren.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Wat de precieze reden is voor Orbán is niet bekend. Het zou gaan om privéaangelegenheden. Toch is de timing opvallend, nu Hongarije onder vuur ligt vanwege de nieuwe homopropagandawet. Verschillende Duitse steden hebben aangegeven grote gebouwen in regenboogkleuren te willen verlichten. Ook wedstrijdstad München doet hier aan mee, hoewel het verlichten van het stadion niet mag van voetbalbond UEFA. 

Orbán heeft wel gereageerd op de commotie rondom de wet en de regenboogprotesten. Hij benadrukte aan DPA dat de verlichting van een stadion “geen beslissing van een staat” is. Bovendien: "In het communistische Hongarije werden homoseksuele mensen vervolgd. Tegenwoordig garandeert de staat niet alleen de rechten van homoseksuelen, maar beschermt ze ook actief. De vrijheid van het individu is het grootste goed.”

Het Nederlands elftal zal tijdens haar wedstrijd in Boedapest aankomende zondag een “one love”-armband dragen als protest tegen alle vormen van discriminatie.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen