Uitgelekte wet regering-Trump beschrijft hoe je een trans persoon “herkent”

Letten op gezichtsbeharing, een adamsappel en lengte: dat staat in een nieuwe wet die het mogelijk moet maken om trans personen te weigeren uit Amerikaanse daklozenopvangcentra. Op die manier wil de regering-Trump tegemoetkomen aan eigenaren van opvangcentra die wegens geloofsovertuiging geen trans personen willen toelaten. Met de nieuwe wet komt een einde aan een antidiscriminatiemaatregel van Obama.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De uitgelekte wettekst is in handen van nieuwswebsite Vox. Daarin valt te lezen hoe tips worden gegeven voor het “spotten” van een trans persoon, om die vervolgens toegang tot een daklozenopvangcentrum te kunnen ontzeggen. “Factoren als lengte, de aanwezigheid (maar niet de afwezigheid) van gezichtsbeharing, de aanwezigheid van een adamsappel en andere fysieke eigenschappen die samen een beeld geven van iemands biologisch geslacht” mogen gebruikt worden.

Mochten er twijfels zijn, dan is het voor de eigenaar toegestaan om een bevestiging van het biologische geslacht te vragen, denk aan een identiteitsdocument of een geboortecertificaat. Dit is voor veel trans personen een vervelend verzoek, omdat ze zich hier niet mee identificeren.

Dat soort praktijken zijn door Trumps voorganger, president Obama, juist verboden. Opvanglocaties die overheidssubsidie krijgen moeten nu trans personen nog huisvesten op basis van het geslacht waarmee zij zich identificeren. De huidige Amerikaanse regering wil hier een streep door zetten om gelovige eigenaren van opvanglocaties te steunen. “[De nieuwe wet] draagt bij aan het uitoefenen van de geloofsovertuiging van de eigenaren,” vindt het Amerikaanse ministerie van Huisvesting.

De minister van Huisvesting, Ben Carson, is een bekend tegenstander van transgenderrechten. Zo noemde hij trans vrouwen ooit “harige mannen” die niet de rechten van cisgender vrouwen moeten “hinderen” die “zich niet prettig voelen bij het idee in een opvang te zijn en een douche te delen met iemand met een hele andere anatomie.”

Mensenrechtenorganisaties vrezen voor het lot van transgender daklozen. Uit angst om geweigerd te worden zou het kunnen dat deze groep helemaal niet meer aanklopt bij een opvanglocatie.  “Een op de drie transgender Amerikanen is ooit in het leven dakloos geweest. Dit voorstel zorgt ervoor dat ze op de straat gaan slapen, in plaats van hulp zoeken,” waarschuwt het National Center for Transgender Equality.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen