Twintig LGBT'ers opgepakt in Oeganda wegens verspreidingsrisico Covid-19

De Oegandese politie beschuldigt twintig LGBT+-mensen van het niet houden aan de maatregelen omtrent het Covid-19-virus. Ze hielden zich niet aan de regels met betrekking tot sociale afstand en riskeerden de verspreiding van het coronavirus, aldus de politie. Kritiek kwam al snel van LGBT+-campagnevoerders die zeiden dat de politie de nieuwe maatregelen misbruiken om seksuele minderheden aan te pakken.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De 14 homoseksuele mannen, twee biseksuele mannen en vier transgender vrouwen zijn in hechtenis genomen toen de politie hun schuilplaats in de buitenwijken van de hoofdstad Kampala binnenviel. Plaatsvervangend politiewoordvoerder Patrick Onyango ontkende de beschuldigingen van LGBT+-activisten dat ze gearresteerd zouden zijn vanwege hun seksuele geaardheid of genderidenteit.

De politiewoordvoeder zei tegen de Thomson Reuters Foundation dat er twee aanklachten tegen de groep zijn: ongehoorzaamheid van de wettelijke orde en het plegen van nalatige handelingen die de besmetting van de ziekte zouden kunnen verspreiden. De twee aanklachten kunnen oplopen van twee tot zeven jaar gevangenisstraf. Hoewel in eerste instantie 23 mensen werden gearresteerd, staan drie hiervan weer op vrije voet zonder aanklachten wegens medische redenen. De overige twintig gearresteerden verwachten op 29 april een uitspraak in de rechtbank.

"Ze gebruiken altijd alternatieve aanklachten om mensen te arresteren wegens onnatuurlijke misdrijven, dus het (coronavirus) werkte gewoon perfect voor hen", zegt Patricia Kimera, een advocaat bij het Human Rights Awareness and Promotion Forum, die de groep verdedigt. “Maar de reden dat ze zijn gearresteerd, is zeker hun seksuele geaardheid.” 

In Oeganda is seks tussen mensen van hetzelfde geslacht verboden en kan een levenslange gevangenisstraf opleveren. Oeganda is hiermee een van de strengste landen wat betreft LGBT-rechten.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen