Turkse overheid verbiedt LHBT+ sportevenement in Istanbul

Afgelopen weekend werd een pro-LHBT evenement, de Queer Olympix, verboden door de autoriteiten in Istanbul. Het evenement wordt sinds 2017 gehouden, echter is dit de eerste keer dat het werd tegengehouden door de politie.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Vorig weekend hadden zo’n 130 deelnemers zich voorbereid op de derde editie van de Queer Olympix. Toen de organisatoren bezig waren met het opbouwen, zagen ze politieagenten met twee water kanonnen volgens vrijwilliger Elif Kaya.

Kaya zei tegen AFP: ‘’We kregen te horen dat we geen toestemming hadden om ons evenement te houden.’’ De reden die hiervoor werd gegeven was dat het verbod eventuele ‘misdaden zou voorkomen’ en daarnaast ook de ‘volksgezondheid, openbare orde en maatschappelijke moraliteit zou beschermen.’

Het evenement werd voor het eerst gehouden in 2017, echter is dit de eerste keer dat de organisatoren het af moesten lasten van de politie. Afgelopen jaren worden LHBT+ gerelateerde evenementen steeds vaker tegengewerkt door de Turkse overheid. Zo verliepen de Istanbul Gay Prides sinds 2003 van een relatief leien dakje met tienduizenden bezoekers, tot het werd afgeblazen door de overheid in 2014.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen