Turkse dramaserie gecanceld wegens gay personage

Streamingdienst Netflix schrapt Turkse dramaserie ‘If Only’ omdat de regering geen filmvergunning wil afgeven vanwege een homoseksueel personage. Er zijn zorgen over de toename van anti-LHBT+-retoriek bij de politieke en religieuze leiders van Turkije.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

‘If Only’ is het verhaal van Reyhan, een ongelukkig getrouwde moeder van een tweeling, die plotseling 30 jaar terug in de tijd gaat naar de avond waarop haar echtgenoot haar ten huwelijk vraagt. Vlak voor het filmen zou beginnen kreeg scenarioschrijfster Ece Yörenç te horen dat de serie gecanceld werd. “Vanwege een homoseksueel karakter werd de toestemming om de serie te filmen niet verleend en dit is zeer beangstigend voor de toekomst”, aldus Yörenç tegen Turkse filmnieuwswebsite Altyazı Fasikül.

Volgens schrijfster Yörenç zou het gay karakter geen fysiek contact, laat staan seksueel contact, hebben met andere personages in de serie. Toch was de aanwezigheid van een homoseksueel karakter al genoeg voor de Turkse overheid om een filmvergunning te weigeren zolang het bewuste personage in de serie te zien was. Netflix besloot vervolgens de show liever te cancelen dan te censureren.  

İlhan Taşcı, partijlid van Turkije’s grootste oppositiepartij, veroordeelt de regering onder leiding van Recep Tayyip Erdoğan openlijk tegenover de Financial Times: “Ze willen dat heel Turkije, een land van 83 miljoen mensen, net als zij denkt.”

Er was eerder dit jaar ook al ophef omtrent een mogelijk gay personage in een Turkse Netflix-serie. Hoewel homoseksualiteit niet strafbaar is in Turkije, waarschuwen veel mensenrechtenactivisten voor de drastische afname van LHBT+-rechten in het land.  

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen