Tsjechische profvoetballer uit de kast: ‘ik wil dit niet langer verbergen’

De Tsjechische voetballer Jakub Jankto is met een video op sociale media uit de kast gekomen. De 27-jarige Jankto, actief bij Sparta Praag en voor het Tsjechisch nationaal elftal, krijgt voor zijn coming-out de volle steun van zijn club. Daarmee is hij op dit moment de enige Europese voetballer in de topklasse die openlijk homoseksueel is.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

In de video zegt Jankto: "Net als iedereen heb ik mijn sterktes en zwakheden. Ik heb familie en vrienden. Ik doe mijn werk al jaren zo goed als ik kan, met passie en professionalisme. Net als iedereen wil ik mijn leven in vrijheid leiden. Zonder angst, zonder vooroordelen, zonder geweld, maar met liefde. Ik ben homoseksueel en wil dit niet langer verbergen.”

Onder de Tweet met de coming-outvideo reageren spelers, clubs en voetbalbonden vol steun. Het account van de Britse Premier League schrijft: “We staan achter je Jakub, voetbal is voor iedereen”. De Duitse voetbalclub Schalke 04 zegt dat Jankto de “volle steun” krijgt. De UEFA noemt hem een “inspiratie” voor het Europees voetbal.

Het komt zelden voor dat profvoetballers tijdens hun loopbaan uit de kast komen. Tot vandaag was de Australische profvoetballer Josh Calvallo de enige speler in de hoogste divisie die openlijk homoseksueel is. De 17-jarige Jake Daniels, die in de Britse eerste divisie speelt, kwam in mei vorig jaar uit de kast. In de Europese topklasse is de coming-out van Jankto dan ook een unicum.

Toch is homofobie een probleem waar voetbalbonden mee worstelen. Zo kwamen Nederlandse spelers Orkun Kökcü en Redouan El Yaakoubi in het nieuws omdat ze vanwege “geloofsovertuigingen” geen anti-discriminatiestatement wilden maken op coming-out day. Het Franse elftal kreeg op het afgelopen WK mannenvoetbal kritiek toen ze ook zo’n statement weigerden om de cultuur van gastland Qatar te “respecteren”.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen