Topadviseur Iran mogelijk de cel in wegens ‘homopropaganda’

Een voormalig topadviseur van de Iraanse president hangt een celstraf boven het hoofd wegens ‘homopropaganda’. Ze deelde een afbeelding met twee homoseksuele koppels via chat-app Telegram. Vanwege de positieve aard van de afbeelding dreigt de topadviseur nu voor jaren achter de tralies te belanden
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De afbeelding die Shahindokht Molaverdi deelde is gemaakt door de VN voor de internationale dag van het gezin. Naast vier heteroseksuele koppels bevatte de afbeelding ook een koppel met twee vrouwen en eentje met twee mannen. De topadviseur begeleidde de afbeelding met de tekst: “De structuur van families is veranderd in de afgelopen decennia, maar de Verenigde Naties zien het nog steeds als de hoeksteen van de samenleving.” In tijden van crisis, benadrukte Molaverdi, is het belangrijk om kwetsbare gezinnen te steunen.

Vrij snel na het plaatsten moest Molaverdi de afbeelding al weer offline halen, nadat er een storm van kritiek over haar heen kwam vanuit onder andere religieuze leiders. Ze benadrukte dat ze de afbeelding ‘per ongeluk’ had gedeeld.

Nu is duidelijk dat het verwijderen van de afbeelding niet genoeg was. Molaverdi wordt aangeklaagd wegens “propaganda tegen het regime”, “het aanmoedigen van corruptie en prostitutie” en “het aanbieden van vertrouwelijke informatie en documenten om de nationale veiligheid te verstoren”. Dat meldt Radio Farda op basis van Iraanse nieuwsbronnen. In het streng conservatieve Iran is homoseksualiteit verboden. Een veroordeling kan zelfs tot de doodstraf leiden.  

Molaverdi was topadviseur van de Iraanse president Rouhani. Ze was van 2013 tot 2017 verantwoordelijk voor vrouwen- en familiezaken. In Iran staat ze bekend als een felle voorvechter van vrouwenrechten, hoewel ze in haar periode als adviseur niet veel voor elkaar kreeg.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen