Taiwan stemt tegen homohuwelijk in referendum

Taiwan, Azië, referendum, homohuwelijk, lhbt, lgbt, holebi, homorechten, huwelijk, legislatie, wetgeving
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel
Vorig jaar werd Taiwan het eerste eiland in Azië dat het homohuwelijk zou legaliseren en een termijn van twee jaar gaf om dit door te voeren. Een activistische groep diende echter een verzoekschrift in bij de Centrale Verkiezingscommissie van Taiwan om een stemming over het onderwerp voor te stellen en vroeg om een afzonderlijke wet voor mensen van hetzelfde geslacht (waarvan zij beweerden dat deze 'familiewaarden' zou verdedigen).

De uitkomst komt als een grote teleurstelling voor de LGBT+ gemeenschap: de meerderheid van de stemmen zeiden 'ja' om het huwelijk in Taiwan te beperken tot een unie tussen man en vrouw. Hoewel een referendum een vonnis van een rechtbank niet tegen kan gaan, is het waarschijnlijk dat het homohuwelijk in Taiwan niet zal worden geaccepteerd door middel van wijzigingen in het burgerlijk wetboek. Echter zal er een wetgeving worden aangenomen om andere soorten unies te vrijwaren voor same-sex koppels (met de mogelijkheid om uiteindelijk alsnog huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht door te voeren).

Ondanks dat het Hooggerechtshof eerder liet weten dat het referendum geen grote impact zal hebben op hun beslissing om het homohuwelijk te legaliseren, zet het resultaat Taiwanese wetgevers in een lastige positie. Ze zijn geïnstrueerd door het Hooggerechtshof dat het weerhouden van het homohuwelijk ongrondwettig zou zijn, maar de burgers van het Taiwan hebben duidelijk gemaakt dat zij niet willen dat het homohuwelijk wordt gelegaliseerd. Sommigen zijn nu bezorgd dat de uitkomst van het referendum de kans op eventuele wetgeving voor het homohuwelijk verzwakt.
 
Bron: Attitude
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen