Taiwan: Hooggerechtshof zet streep door verplichte operatie transgender personen

Dat transgender personen in Taiwan een verplichte operatie moeten ondergaan om hun naam en geslacht te kunnen wijzigen, is "ongrondwettig". Dat heeft het Hooggerechtshof bepaald. De zaak die een trans persoon aanspande tegen de overheid slaat het fundament onder die wet weg, die nu nog eist dat de voortplantingsorganen van een transgender persoon worden verwijderd.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De zaak is aangespannen door een persoon met de naam "Xiao E". De identiteit van deze persoon is verder onduidelijk, maar diens rechtszaak kan grote gevolgen hebben voor transgender Taiwanezen. Volgens het Hooggerechtshof hoeft Xiao E namelijk geen genderbevestigende operatie te ondergaan om op diens paspoort van geslacht te kunnen veranderen. Xiao E heeft volgens het Hof voldoende bewijs geleverd om aanspraak te kunnen maken op een geslachtswijziging. Een operatie acht het Hof niet noodzakelijk.

Hoewel de uitspraak enkel voor Xiao E geldt, kan het grote gevolgen hebben voor de huidige wetgeving omtrent transgender personen. Volgens E-Ling Chiu, hoofd van Amnesty International Taiwan, is het een "belangrijke stap". "Een zelfbepaald geslacht is de hoeksteen van iemands identiteit, en deze uitspraak benadrukt de vooruitgang van gendergelijkheid en mensenrechten in Taiwan," aldus E-Ling.  "We doen nu een beroep op het Ministerie van Binnenlandse Zaken om gevolg te geven aan deze uitspraak door de eis van verwijdering van de voortplantingsorganen af ​​te schaffen als bewijs voor diegenen die hun geslacht willen veranderen."

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen