Rusland stuurt homoactivisten terug naar homofoob Tsjetsjenië

Rusland heeft twee homoseksuele mannen teruggestuurd naar Tsjetsjenië, nadat ze die regio juist waren ontvlucht. De twee activisten werden gezocht voor het beheren van een Telegram-groep van de oppositie tegen het bewind van Tsjetsjenië. In Tsjetsjenië worden homoseksuele mannen stelselmatig mishandeld en vervolgd door de lokale autoriteiten.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Dat meldt het Russian LGBT Network. De twee mannen, Salech Magamadov en Ismail Isajev, zijn beiden afkomstig uit Tsjetsjenië, maar woonden in Nizjni Novgorod (een stad niet ver van Moskou). Daar kwamen ze terecht, nadat ze moesten vluchten voor het Tsjetsjeense bewind. In april vorig jaar werden ze opgepakt vanwege hun rol in een oppositienetwerk. Ze beheerden een groep op de chat-app Telegram. Na hun arrestatie moesten ze hier in een video excuses voor aanbieden. Volgens hun advocaat, Alexander Nemov, zouden de twee mannen zijn gemarteld door de autoriteiten.

Op donderdag 4 februari ontving de noodhulpcoördinator van het Russische LGBT-netwerk een telefoonoproep van een van de mannen. Op de achtergrond was o.a. geschreeuw te horen volgens de organisatie. Zo’n 30 minuten later arriveerde de advocaat van Magamadov en Isayev in hun appartement. Er waren duidelijke sporen van een worsteling en de twee mannen nergens te bekennen. Buren meldden dat ze eerder op de dag mannen in zwarte uniformen hadden gezien, die leden van het SWAT-team leken te zijn in hun gebouw.

Na het indienen van een claim van vermiste personen bij de lokale politie, kwam Nemov erachter dat de twee mannen waren overgedragen aan de Tsjetsjeense politie. Ze worden nu naar de Tsjetsjeense stad Gudermes gebracht, meldt het LGBT-netwerk.

Inmiddels is Tsjetsjenië berucht geworden met betrekking tot het schenden van LGBT-rechten. De afgelopen jaren zijn er meerdere meldingen van massale detenties, ontvoeringen, martelingen en mensenrechtenschendingen van LGBT’ers in Tsjetsjenië opgedoken.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Tags

Aanbevolen artikelen