Roemenië: te lage opkomst bij anti-homo referendum

Roemenië, referendum, LHBT, LHBTI, LGBT, LGBTQ, holebi, boycot, gay nieuws, gay news, nieuws, outtv, politiek, stemmen, homohuwelijk
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel
De opkomst voor het referendum bleef ver onder de benodigde 30 procent. Daarmee is de uitslag bij voorbaat ongeldig. Uiteindelijk nam iets meer dan een vijfde van de Roemenen de moeite om te stemmen (waarschijnlijk voornamelijk ‘ja-stemmers’). Met dit referendum konden Roemenen zich uitspreken of ze instemden met een grondwettelijk amendement, namelijk of een huwelijk enkel gesloten kan worden tussen een man en een vrouw.
 
In eerste instantie gaf de zittende regering de stemmers de mogelijkheid om op twee dagen te stemmen, in de hoop dat dit de opkomst zou verhogen. Diverse mensenrechtenorganisaties riepen vandaar ook op tot een boycot. Hoewel er meerdere partijen bezig waren om zoveel mogelijk kerkgangers ‘ja’ te laten stemmen, lijkt de boycot zijn vruchten te hebben afgeworpen. Het resultaat kwam tevens aan als een grote opluchting onder de Roemeense homogemeenschap.
 
 
Bron: Volkskrant
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen