Republikeinen willen nu ook landelijk verbod op LGBT+-onderwijs

Met de "Stop-het-seksualiseren-van-kinderenwet" willen Republikeinse parlementariërs een eind aan LGBT+-onderwijs in de hele Verenigde Staten. Met de tussentijdse verkiezingen in aankomst zou die wet, bij een Republikeinse overwinning, aangenomen kunnen worden.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

LGBT+-activisten vergelijken het voorstel met de Don't Say Gay-wet die in Florida van kracht is. "Maar dan op steroïden," aldus trans activist en politica Leigh Finke.

Met het Republikeinse voorstel zou seksuele voorlichting én voorlichting over bijvoorbeeld genderdysforie, "transgenderisme" en seksuele geaardheid verboden worden voor leerlingen tot 10 jaar. Maar de wet gaat verder dan dat: ook andere federale instellingen zullen rekening moeten houden met waar zij kinderen aan blootstellen. Bibliotheken mogen aan hen geen boeken uitlenen waarin homoseksuele relaties voorkomen en Drag Queens die komen voorlezen is al helemaal uit den boze. De wet geldt zelfs voor ziekenhuizen en militaire bases.

Volgens een van de indieners, Mike Johnson, is de wet puur "gezond verstand". Hij hekelt de Democraten die volgens hem bezig zijn met een "misplaatste kruistocht om jonge kinderen onder te dompelen in seksuele beelden en een radicale genderideologie."

Verkiezingen 
Aangezien de Democraten een meerderheid hebben in beide huizen van het Amerikaanse parlement, zal de wet momenteel geen meerderheid kunnen krijgen. Maar, de tussentijdse verkiezingen staan voor de deur, wat LGBT+-activisten bezorgd maakt. Aangezien de Republikeinen de strijd tegen het "wokisme", zoals zij LGBT+-emancipatie omschrijven, als speerpunt in de campagne hebben, zou de wet bij een verkiezingsoverwinning hoog op de agenda kunnen komen te staan.

Ook de reikwijdte van de wet zorgt voor bezorgdheid. Ten eerste bekritiseren mensenrechtenactivisten het feit dat homoseksuele relaties en trans personen als "seksueel expliciet" materiaal worden omschreven. Activiste Alejandra Caraballo noemt het op Twitter "onmenselijk en smerig". Ook is er de vrees dat elke instelling of elk initiatief waar overheidsgeld mee gemoeid is de wet in ogenschouw zou moeten nemen, wat de expressievrijheid van LGBT+'ers drastisch zou kunnen inperken.

Don't Say Gay
In heel de VS worden momenteel wetten aangenomen waarin de voorlichting over LGBT+-zaken aan kinderen wordt verboden. Florida kwam als eerste met zo'n wet, door tegenstanders omgedoopt tot de Don't Say Gay-wet, die alleen geldt op scholen. Inmiddels hebben ook andere staten zo'n wet.

De emancipatie van LGBT+'ers is dan ook een belangrijk onderwerp in de verkiezingen. Republikeinen beschuldigden Democraten ervan het "wokeisme" aan jonge kinderen op te dringen. Democraten wijzen er juist op dat je niet vroeg genoeg kan beginnen om kinderen in aanraking te laten komen met trans- en homoseksualiteit, wat volgens hen niks te maken heeft met seksuele handelingen, maar met acceptatie en inclusie.

 

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen