Regionaal bestuur Rome trekt subsidie voor Pride in: “te politiek”

De regionale overheid van de Italiaanse hoofdstad Rome heeft subsidie voor Pride ingetrokken. Het evenement is te politiek, vindt de conservatief-rechtse Regiopresident. Bovendien zou er “illegaal gedrag” worden gepromoot.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Daarmee verwijst het bestuur van Lazio, de regio waar Rome onder valt, naar een van de actiepunten van de Romeinse Pride. De organisatie maakt zich namelijk hard voor het toestaan van draagmoederschap voor koppels van hetzelfde geslacht. De regering van de conservatief-rechtse Giorgia Meloni is juist van plan om koppels die een kind krijgen via een draagmoeder in het buitenland strafbaar te stellen.

De organisatie van Roma Pride ziet dit als een van veel aanvallen van Italiaanse politici op de LGBT+-gemeenschap in de afgelopen jaren. Vandaar dat de editie van aanstaande zaterdag het thema Queeresistenza krijgt. Alleen viel de politieke boodschap niet in goede aarde bij het regiobestuur. Regiopresident Francesco Rocca, gesteund door Meloni’s partij Broeders van Italië, vindt namelijk dat Rome Pride subsidiegeld gebruikt voor het propageren van een “ideologie”. Roma Pride zou helemaal geen oog hebben voor het aangaan van de dialoog en het bevorderen van gelijke rechten, vindt Rocca. Bovendien zou de organisatie de suggestie wekken dat het regiobestuur de boodschap van Pride ondersteunt.

En dus draait Rocca de geldkraan dicht, mede onder druk van conservatieve anti-abortusorganisaties. Die claimen dan ook de overwinning. Zo schrijft één van deze organisaties, ProVita, op Twitter dat de subsidie is stopgezet vanwege een klacht die door hen is ingediend. “Pride steunen betekent in feite steun geven aan degenen die de baarmoeder willen legaliseren voor huur,” aldus de organisatie.

Roma Pride is teleurgesteld en beschuldigt de regiopresident ervan de subsidie te hebben ingetrokken vanwege “misleidende redenen”.  “De regio Lazio was op de hoogte was van de standpunten en de politieke inhoud van het evenement.” De organisatie zegt dat ProVita “in feite het beleid bepaalt” en dat de politiek deze uitvoert. Roma Pride spreekt dan ook van een “katholieke Taliban”. Toch weten ze het ook positief te spinnen: “Dankzij hen zijn we er zeker van dat er op zaterdag 10 juni bij de grote parade die om 15.00 uur zal vertrekken vanaf Piazza della Repubblica een enorme menigte zal zijn die gelooft in rechten, gelijkheid en secularisme.

De organisatie krijgt nog steeds subsidie van de gemeente Rome. De Romeinse burgemeester heeft de actie van de regiopresident afgekeurd.

Pride in Rome zal dit jaar dus een extra politieke lading krijgen. Wil je weten waar je deze zomer nog meer Pride kan vieren? Bekijk dan deze kalender die wij maakten.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen