Regering-Trump staat discriminatie LHBT-ouders toe bij adoptie en pleegzorg

Adoptieorganisaties mogen LHBT+-ouders weigeren op basis van religieuze gronden. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt, precies aan het begin van de Nationale Adoptiemaand in het land. Adoptieorganisaties blijven subsidie ontvangen wanneer ze LHBT+’ers weigeren.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Volgens het ministerie van Volksgezondheid is het nieuwe beleid in lijn met het voornemen van de regering-Trump dat de overheid geen inbreuk moet maken op de religieuze vrijheid. Hiervoor zijn beschermingsmaatregelen geschrapt die de regering-Obama juist had ingesteld om discriminatie tegen LHBT+’ers tegen te gaan.

Julie Kruse, bestuurder van de Amerikaanse organisatie voor gelijke familierechten Family Equality noemt de beslissing “schandelijk”. “Een groot deel van het Amerikaanse volk is tegen de mogelijkheid voor organisaties die belastinggeld ontvangen om geschikte ouders te weigeren, enkel omdat ze hetzelfde geslacht hebben.” Volgens Denise Brogan-Kator, ook van Family Equality, is de actie van de regering-Trump schadelijk voor Amerikaanse pleegkinderen. “Door landelijke antidiscriminatiewetten te veranderen, verklein je de groep gekwalificeerde pleeg- en adoptieouders. Dat gaat tegen de belangrijkste regel van kinderwelzijn in: het belang van het kind moet altijd op de eerste plaats staan.”

Het schrappen van de antidiscriminatiewetten werd toegejuicht door (christelijk-)conservatieve organisaties. Tony Perkins van de conservatieve Family Research Council reageerde opgetogen: “Dankzij president Trump kunnen liefdadigheidsinstellingen nu in alle vrijheid zorgen voor hulpbehoevende kinderen volgens hun religieuze overtuigingen. De realiteit is dat kinderen het best een vader en een moeder kunnen hebben. Dit is goed nieuws voor kinderen, biologische moeders en families die met een organisatie willen werken, zonder dat ze door de overheid gediscrimineerd worden.”

De effecten van de beleidswijziging gaan verder dan enkel gezinszaken. Het National Centre for Transgender Equality is bang dat organisaties die helpen bij hiv- en soa-preventie, dakloze jongeren en verslavingen nu ook LHBT+’ers mogen weigeren. Met name trans personen zullen hier de dupe van zijn, verwacht de organisatie. “Deze maatregel is misbruik van belastinggeld om haat en onverdraagzaamheid tegen de meest kwetsbare mensen in de samenleving,” zegt de organisatie.

De aangekondigde maatregelen zijn per direct ingegaan.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen