Protest na uitvaart verkrachte transgender asielzoeker

Vanochtend vond de uitvaart van Marlon-Angel, een transgender asielzoeker uit China, plaats. Eind februari pleegde ze zelfmoord, nadat ze door twee mannen zou zijn verkracht. Om aandacht te vragen voor de onveilige situatie van veel LGBT+-asielzoekers wordt er later vanmiddag een krans gelegd bij het homomonument in Amsterdam.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Marlon-Angel kwam volgens hulporganisatie LGBT Asylum Support naar Nederland vanwege de conversietherapie die ze in China moest ondergaan. Ze identificeerde zichzelf als transgender en lesbisch.

Tijdens haar verblijf in het asielzoekerscentrum werd ze door twee mannen verkracht. Volgens LGBT Asylum Support werd ze niet gescheiden van de twee mannen, waardoor ze geen aangifte durfde te doen. Door het ontbreken van de aangifte zijn de mannen nooit vervolgd. Op 26 februari maakte ze als gevolg van die traumatische ervaring een eind aan haar leven.

Afgelopen week schreef LGBT Asylum Support samen met een tal van andere queerorganisaties een brandbrief naar demissionair premier Rutte over de onveilige situatie van LGBT+-asielzoekers. Ook hierin werd Marlon-Angel genoemd.
Vanmiddag legt de organisatie een krans bij het homomonument om de noodzaak te benadrukken van een veilige omgeving voor vluchtelingen die vanwege genderidentiteit of seksuele geaardheid naar Nederland zijn gekomen.


Heb jij zelf hulp nodig, of wil je met iemand over je gedachten praten? Zoek dan contact met 113 zelfmoordpreventie. Ga naar www.113.nl of bel 0800-0113. 

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Tags

Aanbevolen artikelen