Poolse president: LGBT-ideologie is erger dan communisme

De Poolse president Andrzej Duda heeft op een campagnebijeenkomst gezegd dat de "LGBT-ideologie" verwoestender is dan het communisme. Polen gaat op 28 juni naar de stembus.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

In zijn toespraak op de campagnebijeenkomst zei Duda dat zijn ouders' generatie niet voor veertig jaar onder een communistisch regime heeft geleden, "zodat een nieuwe ideologie op kan komen die nog verwoestender is". Daarmee refereerde hij aan wat door de rechtse partijen de "LGBT-ideologie" wordt genoemd. "Men probeert ons te doen geloven dat het om mensen gaat, maar het is eenvoudig een ideologie," benadrukte de Poolse president.

Duda, verbonden aan de conservatieve regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS), probeert eind deze maand herkozen te worden als president. Eerder deze maand ondersteunde hij al een "familiehandvest" waarin een verbod op het homohuwelijk, adoptie door koppels van hetzelfde geslacht en LGBT+-onderwijs wordt voorgesteld.

Robert Biedroń, de Linkse tegenkandidaat van Duda, noemt op Twitter de woorden "pijnlijk" en benadrukt dat Polen het hoogste aantal zelfmoorden onder LGBT-tieners kent van de Europese Unie.

Oud-premier van België Elio Di Rupo noemt het "een ongehoorde gewelddadigheid”, schrijft Het Laatste Nieuws. “Campagne voeren en brede steun zoeken is geen excuus," benadrukt hij.

Op Twitter zegt Duda dat zijn woorden "uit de context zijn gehaald als onderdeel van een smerig politiek gevecht". Hij benadrukt te geloven in "diversiteit en gelijkheid", maar vindt dat de overtuigingen van een minderheid niet opgedrukt moeten worden aan de meerderheid. Hij roept grote mediakanalen, zoals de New York Times, Reuters en The Guardian op om te stoppen "met het verspreiden van nepnieuws". 

Polen heeft in de EU een reputatie als een van de meest LGBT+-onvriendelijkste landen. Europese politici hekelen met enige regelmaat de Poolse regio's die zich als "LGBT-vrij" hebben verklaard.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen