Poolse LGBT+-activisten opgepakt voor "onteren" van standbeelden

De politie in de Poolse hoofdstad Warschau heeft twee LGBT+-activisten opgepakt nadat ze regenboogvlaggen aan standbeelden hadden vastgemaakt. Volgens de politie zijn de monumenten daarmee “onteerd”.
Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

De twee activisten zijn opgepakt voor “het beledigen van religieuze gevoelens en het onteren van monumenten.” De politie schrijft op twitter dat er meer arrestaties gepland staan, het zou slechts “een kwestie van tijd” zijn tot de volgende activist wordt aangehouden.

De politieactie volgt na een protest waarbij verschillende standbeelden in de Poolse hoofdstad werden versierd met regenboogvlaggen, waaronder een beeld van Jezus Christus. De actie zorgde voor veel verontwaardigde reacties van conservatieve politici. Zo liet de Poolse premier Mateusz Morawiecki zich biddend fotograferen bij het Jezusstandbeeld en riep hij het OM op de daders te vervolgen.

Aan die oproep lijkt de openbaar aanklager nu gehoor te geven. De arrestaties zijn tot nu toe specifiek gericht op de LGBT+-actiegroep Stop Bzdurom, die de vlaggenactie coördineerde. De twee activisten die al door de politie zijn opgepakt zijn beiden lid van deze groep.

Stop Bzdurom vraagt op Facebook om nadrukkelijk om de solidariteit van anderen: “We hoeven het niet altijd eens te zijn, maar solidariteit telt vandaag. Solidariteit tegen staatsgeweld. Solidariteit tegen onderdrukking. Solidariteit tegen pogingen om ons allemaal te intimideren – want dat is het enige wat ze willen en niet zogenaamde ‘gerechtigheid’”.  Stop Bzdurom roept sympathisanten buiten Polen op om een steun-actie te organiseren onder de Poolse ambassade.

Het is overigens niet de eerste keer dat een lid van Stop Bzodurom door de politie wordt gearresteerd. Eind vorige maand werd een activiste hardhandig in haar eigen huis gearresteerd voor het vernielen van een busje dat anti-homo-berichten uitzond.

Twitter Icon Facebook Icon Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen